30 juli, 2012

Top(sport)zomer

Na het EK voetbal en de Ronde van Frankrijk, beide vanuit Nederlands oogpunt bekeken teleurstellend verlopen, zijn de Olympische Spelen afgelopen vrijdag officiëel begonnen. Kijkend naar de openingsceremonie tot aan de saaie intocht van de gelukkig onvoltallige delegaties van de deelnemende landen, zou je bijna vergeten dat het om de sport draait. De trend om de vorige OS te overtreffen resulteert in een kostenpost van 33 miljoen voor het spektakel bij de start van Londen 2012. We moeten ons afvragen of zulke gigantische uitgaven voor sportmanifestaties, om maar te zwijgen over het Eurovisie Songfestival, verantwoord zijn in tijden van economische recessie, armoede en honger. Vele sportliefhebbers nestelen zich de komende weken voor de tv om de sporters te volgen in hun jacht op de felbegeerde medailles. Ik kan met volle teugen genieten van allerlei takken van sport, met name turnen, athletiek, judo en zwemmen. Velen met mij zitten tot en met zondag 12 augustus gebeiteld en aansluitend gaan de voetballers de wei in voor de nationale competitie. Weer of geen weer, het is een fantastisch slot van deze sportzomer met hopelijk veel eremetaal voor Nederland.

28 juli, 2012

At your service

Multisessie is het eerste blog dat ik op de Tobii heb ingetikt en ik wil nog een stapje vooruit maken. Jeroen heeft mij geattendeerd op een service van Blogger, dat een weblog updaten via e-mail mogelijk maakt. Je verstuurt een blog naar het aangemaakte e-mailadres en plaatsing op jouw weblog is gegarandeerd. Het onderwerp van je e-mail wordt de titel en het bericht de tekst van jouw blog. Die service geeft mij een stukje zelfstandigheid terug en nog belangrijker sneller, actueler ingaan op nieuwsfeiten is binnen bereik. Het is dus niet uitgesloten dat frequenter dan wekelijks of tweewekelijks blogs zullen verschijnen. Ik bouw bewust enige reserve in want die vervloekte vermoeidheid kan mij helaas parten spelen.

27 juli, 2012

Multisessie

Zo'n drie maanden na mijn aanzet om de MiniMerc te vervangen, werd donderdag 19 juli de nieuwe spraakcomputer aan mij verstrekt. De medewerker van RDG Kompagne zou half tien ter plekke zijn dus werd ik vroeger dan gebruikelijk verzorgd. Voor mijn ondersteuning en zijn assistentie was de pas afgestudeerden ICT-er Jeroen ook aanwezig. Het feilloos opstarten van de Tobii plus de sms-kaart en de Gewa die meteen werken, is al een enorme vooruitgang. De headmouse zat voorheen met klitteband vast en raakte geregeld los maar is nu degelijk vastgeschroefd. Er is een infraroodzendertje op de Tobii gemonteerd aangezien het eigen infraroodsignaal te zwak is. Nog een minpuntje is het feit dat ik niets kan fotograferen met de webcam, behalve de headmouse en het plafond. In samenspraak met RDG Kompagne, was gekozen voor de Tobii C8, de kleinere, voor mobiel gebruik bedoelde spraakcomputer met de webcam bovenop. De C12 oftewel de 12 inch variant heeft de webcam aan de achterkant maar die zou mij alle zicht ontnemen. Mijn woordenboek, tekstbestanden, zinnen, contactpersonen en instellingen van de Gewa moesten worden overgezet. Als laatste werd de voedingskabel voor de Tobii aangesloten op de accu van de rolstoel. Toen was het inmiddels zes uur en hielden we het voor gezien wat die dag betreft. Ondanks mijn vermoeidheid kon ik het uiteraard niet laten om tot middernacht op ontdekkingstocht te gaan. De dagen erna ging mijn verkenning verder en groeide de lijst met bevindingen en vragen gestaag. Je kan ondermeer denken aan snelkoppelingen maken en bevestigingspagina's verwijderen om te voorkomen dat ik onnodig veel moet klikken. De programmatuur ziet er modern en gelikt uit maar de bediening mag niet omslachtiger worden. Maandag 23 juli verzond ik via e-mail mijn lijst naar RDG Kompagne en de volgende dag was dezelfde man al present. Allerlei aanpassingen en correcties werden doorgevoerd totdat de tijd wederom tegen ons werkte. Over een aantal zaken moest hij overleggen met anderen dus er zal minstens nog één sessie volgen.

25 juli, 2012

Alles goed

De benadering van iemand in een rolstoel is bij velen voor verbetering vatbaar. Men weet zich geen houding te geven en doet of zegt ondoordachte, verkeerde dingen. Klakkeloos wordt aangenomen dat lichamelijk gehandicapt altijd samengaat met verminderde geestelijke vermogens. Direct contact met de rolstoeler wordt vermeden en men richt zich tot de omstanders, zelfs als wordt verzekerd dat hij of zij goed aanspreekbaar is. Uit onwetendheid over het ziektebeeld of omdat het kennelijk te confronterend is, vindt men je zielig en word je genegeerd. Dat zijn uitgerekend een tweetal zaken wat iedere rolstoeler absoluut niet wil. Alles goed is de topper onder de misplaatste opmerkingen tegen ALS-patiënten en vele andere chronisch zieken. Ook voor de gezonde medemens is het meer een vluchtige opmerking dan een serieuze vraag. Sommige quasi geïnteresseerden lopen ondertussen door want men rekent op een snelle bevestiging. Bij een ontkenning realiseert men zich dat het meer tijd gaat kosten dan ze lief is. Het is haast een ongepaste opmerking danwel retorische vraag want ik heb dag en nacht te maken met de gevolgen van ALS. Voor veel ongemakken en tekortkomingen treedt een zekere gewenning op maar in sommige situaties heb ik meer moeite, bijvoorbeeld op feesten als het gemis van praten, drinken en eten beduidend groter is.

16 juli, 2012

Wishfull thinking

Ik heb zo genoten van Wimbledon 2012 dat ik in de eerste week van de Tour de France geen etappe rechtstreeks heb gekeken. Eurosport zond helemaal niets uit, de NOS alléén vanaf de halve finales en de BBC heel veel van het grootste tennistoernooi ter wereld. De Britse omroeporganisatie kan als geen ander daarvan verslag doen maar dan moet je wel het overdreven patriotisme voor lief nemen. Evenals de soms langdradige voor- en nabeschouwingen met ondermeer de spraakwaterval John McEnroe en de gebrekkig Engels sprekende Boris Becker. Vanaf de vroege uitschakeling van Rafael Nadal, werden de kansen voor Andy Murray om de finale te spelen en zelfs te winnen groter en groter geacht. De Schot, Engeland spreekt liever over de Brit, bereikte voor het eerst in zijn profcarrière de finale op Wimbledon en dan laait de hysterie helemaal hoog op. Heel Groot-Brittannië heeft last van een overdosis wishfull thinking en legt een enorme druk op hun idool. Er was al berekend dat deze Grand Slam titel hem op termijn zo'n honderd miljoen Engelse ponden zou opleveren. Andy Murray moest ondertussen proberen om nuchter en geconcentreerd te blijven zodat hij zijn droom mogelijk kon verwezenlijken.
Driemaal eerder stond Andy Murray in de finale van een Grand Slam en telkens werd jammerlijk verloren. Op zondag 8 juli was de wereldwijd populaire Roger Federer zijn opponent, de eerste onderlinge confrontatie op gras. De eerste twee sets was er enigszins hoop voor de Britten maar daarna was de sympathieke Zwitser heer en meester. Roger Federer won in vier sets zijn 7-de Wimbledontitel, de 17-de Grand Slam titel op zijn imposante erelijst, streek 1,15 miljoen Engelse ponden aan prijzengeld op en klom naar de nummer één positie op de ATP wereldranglijst. Andy Murray kon opnieuw niet aan de hoge verwachtingen voldoen en liet na dit verlies zijn tranen de vrije loop. Het zal moeilijk blijven voor de Schot om een Grand Slam op zijn naam te schrijven zolang Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer in het tenniscircuit meedraaien. Wanneer echt alles meezit zoals nu bijna het geval was dan zou het eens kunnen lukken maar het mag geen obsessie voor hem worden want dat is ook niet bevorderlijk voor de prestaties.

09 juli, 2012

Cum laude

Binnen vijftien dagen reisden Karin en ik tweemaal naar de Avans Hogeschool in 's Hertogenbosch, waar mijn jongste zoon Jeroen afstudeerde. Wij mochten deelgenoot zijn van de vreugde en de trots bij niet alledaagse gebeurtenissen. Dinsdagmiddag 19 juni was de druk bezochte afstudeerzitting voor Jeroen en zijn compagnon Mark. Zij ontwikkelden een revolutionaire meetmethode voor toepassing in de fysiotherapie. Deze applicatie op basis van de Microsoft Kinect registreert nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de gangbare goniometrie de haalbare stand van bijvoorbeeld een arm. De presentatie van hun scriptie verliep vlekkeloos en het geheel werd met een 8.5 gewaardeerd.
Een week later vernam Jeroen dat hij was geslaagd voor de studie Software Engineering. De diploma-uitreiking vond plaats op woensdagavond 4 juli en wij waren wederom present. Na het praatje van de directeur, kreeg de voorzitter van de examencommissie het woord. Hij zei ondermeer dat de uitreiking in twee gedeeltes zou geschieden, onderbroken door een kort intermezzo. Aangezien 42 studenten ICT hun diploma haalden, verwachtte ik de onderbreking na zo'n twintig uitreikingen echter het ging maar door. Toen hij uiteindelijk halt hield, waren Jeroen evenals Mark nog niet aan de beurt geweest. Tijdens zijn lofrede voor degenen die het presteerden om cum laude te slagen, werd duidelijk dat de overige acht studenten tot deze categorie behoorden.
De arbeidsmarkt voor ICT-ers is goed en wordt nog beter want naar verluidt zal de vraag de komende jaren enorm toenemen. Bij sollicitaties is het absoluut een pré als cum laude geslaagd op je getuigschrift prijkt, in dit geval voor Informatica en Information Technology. Hopelijk vinden Jeroen, Mark en de andere software ingenieurs snel een goed betaalde en vooral leuke baan. Per slot van rekening breekt na het studentenleven een lange periode van werken aan en dan is het mooi meegenomen als dat met veel plezier gepaard gaat.

01 juli, 2012

De afgang van Oranje

Wat zich de laatste oefenduels al aftekende, is tijdens EURO 2012 pijnlijk bevestigd. Oranje verkeert in een ernstige vormcrisis en de poule des doods is duidelijk te zwaar gebleken. Na het onverwachte verlies tegen Denemarken, waren ook Duitsland en Portugal te sterk voor dit Nederlands elftal. Driemaal het onderspit delven met een doelsaldo van vijf tegen en slechts twee voor, is de trieste balans van onze deelname. Vooraf baarde de verdediging de meeste zorgen en dat was niet onterecht want er vielen geregeld gaten. De speelwijze met twee controlerende middenvelders kon dat ook niet verhinderen. Er was geen aansluiting tussen de linies en onvoldoende ondersteuning voor met name de aanval. Oranje kon slechts het eerste kwart van een wedstrijd het vertrouwde spel vertonen en blonk uit in het verprutsen van scoringskansen. Achteraf bleef het hele elftal, de doelman uitgezonderd, onder het vereiste niveau door een nijpend tekort aan inzet, teamgeest, passie, aan alles eigenlijk om het op een toernooi ver te schoppen.
Van de elf basisspelers behaalden alléén Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong en Wesley Sneijder een ruime voldoende en de rest bleef steken op een zesje of minder. Het centrum van de verdediging, elke wedstrijd een ander duo, liet zich makkelijk overrompelen en gaf nauwelijks aanvallende impulsen. Dat laatste gold ook voor de backs die te weinig opkwamen alhoewel Jetro Willems gezien zijn leeftijd en ervaring behoorlijk presteerde. Gregory van der Wiel had zich bij Ajax gespaard om zich op het EK te etaleren maar hij zal niemand in positieve zin zijn opgevallen. Oudgediende Mark van Bommel kon het niet meer belopen, wellicht dat hij voor PSV nog iets kan betekenen. Evenals op het WK twee jaar geleden kon Robin van Persie zijn reputatie als topscorer niet waarmaken in dienst van het Nederlands elftal. Het kunstje van Arjen Robben, naar binnen kappen en met links uithalen, is inmiddels alom bekend. Ibrahim Afellay kon door het gebrek aan wedstrijdritme geen doorslaggevende rol van betekenis spelen. Bondscoach Bert van Marwijk zou met een fitte selectie een luxe probleem hebben maar hij liet de basis ongemoeid en dezelfde spelers invallen. Afgezien van de openingstreffer tegen Portugal had van der Vaart geen indrukwekkende invalbeurten en Huntelaar hoopte tevergeefs op aanvoer vanaf de flanken. Boulahrouz, Strootman, Narsingh, Kuyt en Luuk de Jong werden halsstarrig op de reservebank gehouden terwijl zij het verschil hadden kunnen maken.
Er komen signalen naar buiten dat het niet goed boterde in Oranje zoals Rafael van der Vaart die al in Hoenderloo uit de selectie wilde stappen, Klaas-Jan Huntelaar die danig teleurgesteld was omdat hij géén eerste keus voor de spitspositie was en Arjen Robben die in ferme bewoordingen schreeuwde dat de bondscoach zijn mond moest houden. Er doemen vragen op zoals bij het verblijf van Oranje in Krakau ofschoon alle poulewedstrijden in het 1300 kilometers verderop gelegen Charkov werden gespeeld en of van Marwijk zijn recent tot 2016 verlengde contract gaat uitdienen. Het Nederlands elftal op weg naar en tijdens EURO 2012 zal ongetwijfeld grondig geëvalueerd worden maar het is afwachten hoeveel in de publiciteit komt. Uiteindelijk na een x aantal jaren zal in een aflevering van Andere Tijden Sport alles uit de doeken worden gedaan over dit voor Oranje zo rampzalige EK voetbal in Oekraïne en Polen.

NB Voor plaatsing van dit blog is Bert van Marwijk, binnen tien dagen na de uitschakeling, gestopt als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. De KNVB zal op korte termijn een nieuwe man moeten aanstellen want een oefeninterland en de kwalificatie voor het WK in Brazilië staan voor de deur.