21 december, 2012

De wereld draait door

Sommige doemdenkers associëren het aflopen van de Maya-kalender met het einde van onze planeet. Op 21 december 2012 zou de Aarde op één lijn komen te liggen met een aantal andere planeten waardoor de elektromagnetische straling zich versterkt. De Aarde zou andersom gaan draaien en het leven zou door een zondvloed grotendeels worden verwoest. Een berg bij het Franse plaatsje Bugarach zou als basis dienen voor ufo's waarmee mensen "gered" kunnen worden. In Mexico is met veel ceremonieel een nieuwe periode volgens de Maya's ingeluid. De dag is nog niet voorbij maar 12:11 uur, het tijdstip waarop het einde der tijden zou aanvangen, is reeds ruimschoots verstreken. Laten we deze dag aangrijpen om meer tevredenheid uit te stralen wie we zijn en wat we bezitten. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.
Fijne feestdagen!

13 december, 2012

Tot de dood erop volgt

Na het molesteren met dodelijke afloop van een grensrechter werden door de KNVB alle amateurwedstrijden afgelast. In plaats daarvan trof men elkaar in de kantines, waar lezingen, discussies en andere activiteiten plaatsvonden. Een stille tocht trok door Almere ter nagedachtenis aan het slachtoffer en als aanzet tot bezinning. Het fanatisme onder de spelers, trainers en supporters is vaak buiten proportie. Voor de winst gaan is prima zelfs wenselijk maar niet tegen elke prijs. Neerleggen bij het feit dat een tegenstander beter is, is wel zo sportief. Niet protesteren maar accepteren want een arbitraire beslissing wordt nooit teruggedraaid. De profvoetballers kwamen wel in actie voorafgaand door melding van het tragisch voorval, de leus 'Zonder respect geen voetbal' en een minuut stilte. De spelers droegen rouwbanden en vertoonden opvallend voorbeeldig gedrag.
Het zou mooi zijn als zinloos geweld daadwerkelijk een halt kan worden toegeroepen, niet alléén in de voetballeerij maar in de hele maatschappij. Helaas is er op korte termijn géén pasklare oplossing voor een probleem dat tientallen jaren is gegroeid. Ik wil niet de moraalridder uithangen maar de jongeren kregen en krijgen nog steeds onvoldoende normen en waarden bijgebracht. Éénoudergezinnen en tweeverdieners met opgroeiende kinderen kunnen minder tijd in de opvoeding steken als een huisvrouw en werkende man dat vroeger deden. De begeerte naar een eigen huis met alle luxe, twee auto's of andere vervoermiddelen en meerdere vakanties per jaar is dermate groot dat één salaris doorgaans ontoereikend is. De opvoeding wordt overgelaten aan derden zoals grootouders, crêche, school en vereniging. Het is te kortzichtig om alle problemen toe te schrijven aan de Marokkanen en Antillianen ondanks de hoge criminaliteit onder deze tweede of derde generatie Nederlanders. Ook autochtonen maken zich schuldig aan intolerant gedrag, ondermeer brutaliteit, pesten, vernieling en geweld. Lik op stuk beleid, schade verhalen en zwaarder straffen, allemaal prima maar preventie middels een gedegen opvoeding wellicht heropvoeding heeft mijn voorkeur. Stof tot nadenken in deze donkere dagen en vredige kersttijd.