16 augustus, 2009

Voetbal is oorlog

Een uitspraak van Rinus Michels die door sommigen wat al te letterlijk wordt genomen. Die lieden gebruiken het voetbal als dekmantel voor hun drang naar agressie en vandalisme maar zijn deze "supporters" wel zo stoer als zij willen overkomen? Weken voor een confrontatie hitsen rivaliserende partijen elkaar op via internet, wetende dat de politie hen gadeslaat en maatregelen zal treffen. Zij worden begeleid en uit elkaar gehouden door spoorwegpolitie, gemeentepolitie, mobiele eenheden, suppoosten en wie nog meer nodig zijn. Het kost de maatschappij jaarlijks handenvol geld om de nationale voetbalcompetitie doorgang te laten vinden.
Als voorbereiding op het WK in Afrika speelden Nederland en Engeland op woensdag 12 augustus vriendschappelijk tegen elkaar in de Amsterdamse Arena. Tegelijkertijd waren zich aanhangers van een voetbalclub noemende vechtlustigen met vijandelijke bedoelingen naar de hoofdstad gekomen. Door hun aankondiging en toedoen was voor deze oefeninterland een immens leger ordehandhavers opgetrommeld. Met man en macht werden de hooligans van verschillende clubs gescheiden gehouden en excessen vermeden.
Dit tuig wordt tegen zichzelf en ander tuig in bescherming genomen maar ik zou voor een andere aanpak zijn. Drijf die lefgozers bijeen en laat ze ondertekenen dat zij samen met hun aartsrivalen op eigen verantwoording, dus zonder ingrijpen van de sterke hand, een afgebakend terrein betreden, waar zij naar hartelust kunnen kloppen. Het zal mij benieuwen wat er dan van hun machogedrag overblijft, hoeveel helden op sokken er dan afdruipen. Wellicht komen zij zo tot de inkeer dat het verzieken van de voetbalsport en het op onkosten jagen van de maatschappij een halt moet worden toegeroepen.