27 mei, 2011

Mijn mei

Hete Vrede van Claudia de Breij was op vrijdag 20 mei voor ons een leuke afsluiting van het theaterseizoen. Haar voorstelling is zeer onderhoudend, geestig en afwisselend. Dat zij goed gebekt is, is algemeen bekend maar zij beschikt ook over een mooie zangstem. Met het openingslied 'Mag ik dan bij jou' had zij meteen mijn hart gestolen, by the way alle liedjes uit Hete Vrede zijn op cd uitgebracht. Niet verwonderlijk dat de zaal nagenoeg vol zat want zelfs de zijvleugels, waar ook de rolstoelplaatsen zijn, waren goed bezet. Tien dagen eerder waren we erbij toen Freek de Jonge met Neven optrad in TheaterHotel De Oranjerie. De ouwe rot in het vak, waar ik een groot fan van ben, kan nog steeds een goede voorstelling op de planken brengen. Toch vond ik hem bij tijd en wijle wat langdradig, iets waaraan Toon Hermans zich in zijn nadagen ook schuldig maakte. Op de eerste mei bezochten we samen met mijn zonen en de meiden 1953 De musical. De dramatische gebeurtenissen in de nacht van 31 januari op 1 februari, bekend als de watersnoodramp, worden letterlijk op kleine schaal uitgebeeld. Zo'n klein opgezette musical, waarbij decorstukken in het halfduister zichtbaar voor het publiek worden gewisseld, heeft wel degelijk ook z'n charme.
Op sportief vlak was en is nog steeds veel te genieten deze maand. De laatste wedstrijden van de vaderlandse competitie zinderden van spanning en de bekerfinale was ook niet te versmaden. De finale om de Europa League, een Portugees onderonsje, viel tegen maar die van de Champions League hebben we nog tegoed. Barcelona CF en Manchester United zouden garant moeten staan voor een mooie pot voetbal. Voor Edwin van der Sar is dat de 100ste CL-wedstrijd en tevens het eind van zijn loopbaan als actief voetballer, wat mooi als hij die winnend zou kunnen afsluiten. De laatste week van een zware Giro d'Italia is ingegaan maar wordt wat mij betreft sinds afgelopen zondag overschaduwd door Roland Garros. Alberto Contador, de gedoodverfde favoriet voor de eindzege, heeft de roze trui al om de schouders en zal die niet meer afstaan. De winnaar van de Parijse Grand Slam titel is dit jaar niet alleen bij de dames maar ook de heren moeilijk voorspelbaar. Gravelspecialist Rafael Nadal aast op zijn zesde titel op Roland Garros, waarmee hij het record van Bjorn Borg zou evenaren. De in topvorm verkerende Novak Djokovic heeft nu al een indrukwekkende reeks zeges op zijn naam staan en als hij alle zeven partijen wint in Parijs dan betekent dat 46 keer winst op rij en de nieuwe nummer één op de ATP ranking. Roger Federer kan je nooit wegcijferen en outsiders zoals Andy Murray, Robin Soderling of David Ferrer kunnen ook verrassen.
De trend van extreme klimatologische omstandigheden zet zich door, in Nederland is het sinds 1976 niet zo warm en droog geweest. Het uitzonderlijk mooie voorjaarsweer lokt veel mensen en ook mij naar buiten maar het verblijf in de felle zon moet je wel verantwoord houden. Ik zoek de zon op omdat ik dat aangenaam vind, verbranden en vervellen moet ik niet hebben. Het is verraderlijk lang vol te houden met de stevige wind waarmee de zonneschijn dikwijls vergezeld ging. Nooit eerder raakten mijn ogen zo geïrriteerd van wat allemaal door de lucht zweefde in deze bloeitijd. Laten we hopen dat de echte zomermaanden ook nog fraai weer in petto hebben als velen vakantie in eigen land vieren. Uit dit maandoverzicht mag duidelijk zijn dat ik me niet verveel, integendeel nog tijd tekortkom. Last but not least moet ik nog vermelden dat mijn jongste zus op 5 mei Sarah heeft gezien, hetgeen niet ongemerkt voorbij is gegaan.