24 december, 2011

Hier melden

De bekerwedstrijd Ajax - AZ werd woensdagavond 21 december wreed verstoord door een jongeman, die het had gemunt op AZ doelman Esteban. In de 37ste minuut van de eerste helft wist deze onverlaat het grasveld te betreden en probeerde Esteban in zijn rug te trappen. Gewaarschuwd door de toeschouwers kon de keeper van AZ de aanval afweren door gelijktijdig een trap uit te delen aan zijn belager, die daardoor tegen de vlakte ging. Esteban schopte nog twee keer op de gevloerde, beschonken man in terwijl hij reeds door toegesnelde stewards werd overmeesterd. Arbiter Bas Nijhuis trok vervolgens de rode kaart wegens gewelddadig gedrag van Esteban, waarna de stoppen helemaal doorsloegen. AZ trainer Gertjan Verbeek sommeerde onmiddellijk zijn spelers om het veld te verlaten en gaf aan niet verder te willen spelen. Ondanks toezeggingen van Ajax werd de wedstrijd definitief gestaakt omdat AZ voet bij stuk hield dat de veiligheid in het geding was. Het rood voor Esteban was volgens mij de ware reden van AZ om de wedstrijd te boycotten terwijl Bas Nijhuis daarmee reglementair correct handelde. Als voetballers een doodschop of elleboogstoot van elkaar moeten incasseren dan kunnen zij ook niet ongestraft wraak nemen. Het is wrang dat binnen 24 uur de bewuste rode kaart weer werd geseponeerd dus had die net zo goed niet getrokken kunnen worden en dan was de wedstrijd waarschijnlijk gewoon uitgespeeld.
Een zwarte dag voor voetbalminnend Nederland met veel gedupeerden. Bij het vervloekte voorval heeft Esteban meer uitgedeeld dan opgelopen en zijn Zuid-Amerikaans temperament is daarvoor géén excuus. Regels zijn regels, een scheidsrechterlijke beslissing moet geaccepteerd worden en AZ heeft eigenzinnig geweigerd om de wedstrijd te continueren. Een gehavend Ajax gaf voortreffelijk partij aan een AZ op volle sterkte en stond acht minuten voor rust zelfs met 1-0 voor. Een stadionverbod zonder meldingsplicht geeft duidelijk onvoldoende garantie dat veroordeelde "supporters" worden geweerd. Het is ondoenlijk om naast de toegangskaartjes tienduizenden voetbalfans ook nog te controleren op hun identiteit en het bezit van verboden voorwerpen. De toeschouwers in de Amsterdam ArenA waren zwaar teleurgesteld dat een attractief duel zo abrupt werd afgebroken en zij vroegtijdig huiswaarts moesten keren. Ik evenals vele andere Eredivisie Live kijkers hadden zich verheugd op een leuk avondje bekervoetbal, dat na krap drie kwartier eindigde in eindeloze verslaggeving over de onbezonnen daad van één malloot.
Inmiddels hebben zowel de 19-jarige Wesley W. uit Almere als de AZ doelman Esteban spijt betuigd en excuses gemaakt voor hun aandeel in de agressieve vertoning. De KNVB doet op woensdag 28 december uitspraak omtrent de gestaakte bekerwedstrijd en ik heb goede hoop dat het sportief gezien een juist besluit zal zijn. De wedstrijd uitspelen in de Amsterdam ArenA met toeschouwers en zonder sancties voor Ajax noch voor AZ, dat zou ik graag willen horen. Tevens zou ik willen dat aan elk stadionverbod een meldingsplicht is gekoppeld zodat niet het onmogelijke van de clubs wordt verlangd en echte voetballiefhebbers ongestoord kunnen genieten.