09 december, 2011

Ondraaglijke stank

AFC Ajax achtte zich als tweede in de groep, met een voorsprong van drie punten en een beter doelsaldo van zeven t.o.v. Olympique Lyon, uitermate kansrijk om de laatste zestien van de Champions League te bereiken. In de ArenA moest een zwaar gehavend Ajax zich meten met Real Madrid en Olympique Lyon ondernam een snoepreisje naar Kroatië. Het vertoonde toneelspel in Zagreb was van bedenkelijk niveau en in Amsterdam mocht Ajax niet scoren van de arbitrage, met name één van de assistentscheidsrechters.
Na de 1-7 uitslag van het "duel" tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon maakten groot ongeloof en sterke verdenkingen zich meester van velen. Bij rust stond het 1-1 maar begin tweede helft mocht Lyon drie keer scoren binnen zeven minuten en later nog driemaal waarna de productie stokte. Om de schijn van een doorgestoken kaart niet extreem op te voeren, wou men klaarblijkelijk het doelpuntenfestijn hierbij laten. De tv-beelden spreken echter duidelijke taal; de verdedigers die vrije doorgang verlenen alsof ze gedrogeerd zijn, de keeper die duikelt en grabbelt alsof hij geblinddoekt is en de vette knipoog en opgestoken duim van Zagreb-verdediger Vidas richting Lyon-spits Gomis nadat weer een goal is gerealiseerd. Dinamo Zagreb is reeds drie keer eerder verdacht geweest van omkoping maar wegens gebrek aan bewijs nooit vervolgd. Vooralsnog ziet de UEFA ook nu geen aanleiding om een gedegen onderzoek in te stellen, nota bene een organisatie die fair play hoog in het vaandel heeft staan. In plaats van haar hoofd af te wenden van datgene wat miljoenen kijkers wel zien, zou de UEFA consequent op moeten treden tegen deze schandalige mistoestanden en indien bewezen zware sancties op moeten leggen. Er zit geen luchtje maar een ondraaglijke stank aan dit soort praktijken.
Tot overmaat van ramp werden twee zuivere doelpunten van Ajax onterecht wegens buitenspel afgekeurd. Assistentscheidsrechter Santos stak in de eerste helft, toen Real Madrid slechts één keer had gescoord, tweemaal zijn vlag omhoog waar hij dat niet had mogen doen. Zelfs bij twijfel over buitenspel, gaat volgens de regels het voordeel naar de aanvallende ploeg. De UEFA leunt achterover, Dinamo Zagreb en Olympique Lyon gaan vrijuit, meneer Santos wordt wellicht enkele wedstrijden geschorst terwijl AFC Ajax door alle bedrog en blunders tientallen miljoenen euro's misloopt en verder mag in de Europa League.