26 maart, 2012

Voetbalmania

Ruim twee maanden voordat het EK voetbal in Polen en Oekraïne begint, moeten de Champions League, Europa League en nationale competities nog worden afgerond. Vooral onze Eredivisie is razend spannend, wellicht komt het weer op de laatste speeldag en het doelsaldo aan. Alhoewel AZ en Ajax enigszins afstand hebben genomen, zijn er na 27 speelrondes nog steeds zes titelkandidaten voor het kampioenschap in de hoogste afdeling van de KNVB. Zondag 18 maart was het al feest voor Ajax, mede vanwege de 112de verjaardag sedert de oprichting. Afgelopen zondag werd PSV in de Amsterdam ArenA met 2-0 verslagen en FC Twente liet twee punten liggen in Den Haag. PSV op volle sterkte en onder leiding van Philip Cocu kon geen vuist maken tegen de gretige regerend landskampioen. Ajax dat zes basisspelers moest missen, ging door twee acties van Ismaïl Aissati met de volle drie punten aan de haal. Ai zat ie, zal de Eindhovense doelman Tyton hebben gedacht toen de bal vanaf de linkerzijkant over hem heen in de uiterste bovenhoek werd geschoten. Zeven minuten later dolde Aissati twee PSV-ers binnen het strafschopgebied dusdanig dat zij op de grasmat belandden en één van beiden hem pootje lapte. Siem de Jong verzilverde de door arbiter Vink toegekende penalty waarmee de zevende overwinning op rij een feit was. Het zou ongelofelijk knap zijn als het Ajax van Frank de Boer, ondanks veel blessureleed en onrust in de bestuurlijke lagen, voor het tweede opeenvolgende seizoen kampioen van Nederland wordt.

Goesting

Naar aanleiding van het voorval met de glazen deur, kregen Karin en ik vrijkaartjes voor een theatervoorstelling aangeboden. Op aanraden van Dorien Pollaert, samensteller van het theaterprogramma van De Oranjerie, hebben we gekozen voor de Vlaamse cabaretier Jeroen Leenders. Ik heb nog vier extra kaartjes gekocht voor mijn zonen en hun partners maar door omstandigheden kon alleen Eric ons vergezellen. Marlies, Marjo en Leni, een vriendin van de eerstgenoemde zus, waren graag bereid om de gereserveerde plaatsen in te nemen. Bij zijn opkomst klonk muziek maar verder was de eenvoud troef. Op het podium stond niet meer dan een standaard met microfoon, een stoel, een glas water en de uit Gent afkomstige Jeroen Leenders. Op de achtergrond was vanaf begin tot eind sorry geprojecteerd en ter afsluiting van zijn voorstelling werd dat ook nog eens uitgesproken, alsof excuses gemaakt moeten worden voor wie hij is. Géén muziek, zang, attributen, projecties, geluids- of lichteffecten maar puur een monoloog van anderhalf uur. Goede tekst en vooral goede voordracht hebben al die opsmuk niet nodig integendeel dat leidt alleen maar af, zal Jeroen Leenders van mening zijn. De taal van onze zuiderburen is niet altijd even makkelijk te volgen en ook hun gevoel voor humor is een tikje anders. Desondanks of misschien juist dankzij was het een leuke avond waarop wel degelijk veel gelachen werd. Ik heb het sterke vermoeden dat de zaal verrassend vol was voor een betrekkelijk onbekend artiest vanwege de trouwe aanhang uit Vlaanderen. Dat geldt in ieder geval voor de vrouw met haar partner naast mij en als ik kon praten dan zou ik gezegd hebben; gij zijt zeker en vast 'n echte fan, die goesting heeft om hiervoor naar Roermond te reizen en seffens weer terug. Toen realiseerde ik me dat ik ook al jarenlang tweemaal ruim dertig kilometers afleg voor een avondje theater en soms zelfs naar evenementen op grotere afstand van Geleen.

Spring in the air

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken. De oplopende temperaturen doet de natuur ontwaken, alles gaat groeien, bloeien en nieuw leven ontstaat. Bladgroen ontspringt en vroege bloeiers zorgen voor nog meer kleur. De vogels laten zich horen, insecten zwermen en kruipen rond. De tuinen worden opgeknapt want Pasen nadert en de boeren zijn druk in de weer op hun akkers. Het journaal vertoonde pakkende beelden van dartelende koeien, zielsgelukkig dat ze eindelijk in de wei mogen. Iedereen wil buiten zijn, genieten van de zonnewarmte en frisse lucht. De hardnekkigste winterdepressie gaat spontaan over om plaats te maken voor opgewektheid. Vooral het vrouwelijk deel van de bevolking gaat zich luchtiger en uitdagender kleden. Welgevormde, gladde benen, mooie rondingen van een decolleté, blote schouders of rug zijn sterke wapens in de strijd om aandacht. Niets is leuker dan de parade aanschouwen vanaf een terras met een verkoelend drankje binnen handbereik. Ongeacht wie er passeert, een topmodel a la Doutzen Kroes of een ma Flodder look-a-like, zij worden allemaal fair en deskundig beoordeeld. Lang leve de lente, lang leve de jurkjes, rokjes, hotpants, naveltruitjes, topjes en meer van die onthullende kledij.