11 oktober, 2011

Don't you worry

De heren voetbalanalytici kunnen soms doordraven in hun zoektocht naar tekortkomingen van clubs en de mensen die er werken. Zo zou Ajax afgezakt zijn naar het niveau ten tijde van Martin Jol en op het eerste oog zijn negen verliespunten na acht wedstrijden inderdaad een topclub onwaardig. In vergelijking met PSV en FC Twente hebben de Amsterdamers één gelijkspel en dus twee verliespunten meer opgelopen. AZ, de huidige koploper van de eredivisie, doet het goed maar heeft ook het makkelijkste programma tot nu toe gehad. Als de Alkmaar Zaandam combinatie op 15 oktober in de Amsterdam ArenA verliest en dat is een must voor Ajax dan staan de vier potentiële kampioenskandidaten weer bijeen.
Toegegeven dat ik door een rood-wit gekleurde bril kijk maar ik ben niet zo somber over Ajax en zeker niet de toekomst daarvan. Ik ben nog niet tevreden over het vertoonde spel, met name gretigheid en lef ontbreken. Het gelijkspel tegen FC VVV in stadion De koel is niet goed te praten maar PSV overkwam hetzelfde. Tegen PSV twee keer een achterstand wegwerken en uiteindelijk met 2-2 uit Eindhoven vertrekken, is niet zo verkeerd. AFC Ajax - FC Twente had binnen een kwartier 2-0 moeten staan maar door een ongelooflijke blunder werd het glaszuivere doelpunt van Jan Vertonghen wegens vermeend buitenspel afgekeurd. In plaats van een open wedstrijd met kansen over en weer, werd het een matige pot voetbal en wisten de tukkers in de slotminuten alsnog 1-1 te scoren. In de Euroborg FC Groningen verslaan is geen gemakkelijke opgave en Ajax was pertinent niet fel genoeg om dat te bewerkstelligen. De Groningers kregen zes gele kaarten waarvan er zeker twee direct rood hadden kunnen, nee moeten zijn. Gregory van der Wiel maakt onopzettelijk hands binnen het 16-metergebied en krijgt zijn tweede gele kaart en dus rood waarna Ajax het laatste halfuur met tien man moest uitspelen. Ondanks dat de Amsterdamers nog scoringskansen creëren, lukt het niet om de toegekende en benutte strafschop te boven te komen waardoor het eerste verlies in deze competitie een feit was.
N.B. Naast Nicolai Boilesen, hamstringletsel, zal Ajax het ook zonder Toby Alderweireld en Kolbeinn Sigthorsson moeten stellen. Beide hebben een enkelblessure opgelopen, de Belgische centrumverdediger zal enkele weken en de IJslandse spits zelfs enkele maanden niet inzetbaar zijn