11 oktober, 2011

Onvoorspelbaar grillig

Als we in de grote vakantie niet wekenlang volop zonneschijn hebben gehad dan was het in de beleving van veel mensen een slechte zomer. Bij een zeeklimaat zoals in Nederland hoort onbestendig, wisselvallig weer, zonnige perioden gevolgd door neerslag en andersom. Soms wisselen zon en regen zich dezelfde dag af maar een aantal opeenvolgende dagen van beide komen ook voor. Het wordt echter alsmaar extremer, telkens opnieuw worden records gebroken. Tropische warmte, aanhoudende droogte, overdadige neerslag, stevige wind tot stormkracht toe en andere uitersten passen in het hedendaagse weerbeeld.
Begin herfst konden we genieten van een strak blauwe lucht, temperatuur ruim boven de twintig en matige wind. Behalve de vaste kliek, die onder mindere weersomstandigheden ook in de buitenlucht is, worden andere bewoners naar buiten gerold en in de schaduw gestald. Mensen met een verstoord dag- en nachtritme doordat ze normaliter veel in bed liggen en versufd zijn. Mensen die stilzwijgend voor zich uit staren en anderen die door hun luidkeels schreeuwen nadrukkelijk aanwezig zijn. Mensen die vermaakt worden met Duitse schlagers en Hollandse smartlappen. Op zo'n dagen word ik openlijk geconfronteerd met de populatie waaronder ik reeds 4,5 jaar verblijf.
In mijn toekomstideaal had ik absoluut geen plaats ingeruimd voor opname in een zorgcentrum pal na mijn vijftigste verjaardag. Echter niets is zeker in het leven behalve dat het vroeg of laat eindigt maar het thema dood wordt angstvallig vermeden. Onbegrijpelijk hoe dierbaren worden geconfronteerd met vragen over bijvoorbeeld reanimatie, euthanasie, orgaan- en weefseldonatie, begrafenis of crematie en wensen omtrent uitvaart en nalatenschap. Hoe en wanneer zal mijn levenseinde zich voltrekken, uitgezonderd bij euthanasie en zelfmoord is dat niet in te vullen. Als dat te regisseren zou zijn dan ontwaakten we op een gegeven moment niet meer uit onze slaap. Hoogbejaard of jonger dat maakt niet uit, als we maar van het leven hebben genoten. Helaas zijn niet alle idealen helemaal te verwezenlijken, net als het weer kan het leven ook onvoorspelbaarder en grilliger verlopen dan verwacht.