23 november, 2011

Zwak, zwakker, zwakst

Dat kan gebeuren was een veel gehoorde uitspraak na het 3-2 verlies van Oranje tegen Zweden in de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK voetbal 2012. Nederland heeft zich reeds geplaatst en dan is het blijkbaar moeilijk om gemotiveerd te blijven. Je zou verwachten dat onze voetbalmiljonairs een lesje hebben geleerd en de komende twee oefeninterlands hun beste beentje voorzetten, echter niets is minder waar.
In een ArenA vol Oranje-aanhangers vervielen onze vedetten tegen Kroatië weer in slaapverwekkende roulatie van de bal in de achterste linie i.p.v. meer inzet, scherpte en lef te tonen. Robin van Persie is allerminst productief voor het Nederlands elftal, dit keer faalde hij om vrij voor de keeper de bal in het doel te werken. Het resulteerde in een bloedeloze 0-0, kwalitatief uitermate teleurstellend oftewel afgekort zoals het vrouwelijk geslachtsorgaan ook wordt genoemd. Altijd lastige tegenstanders, zulke landenteams als Kroatië is dan het excuus of beter gezegd de uitvlucht. Mijn haren gingen helemaal recht overeind staan toen Wesley Sneijder na afloop verkondigde dat die ploegen zijn te kloppen als zij er een schepje bovenop doen.
Een vriendschappelijk oefenduel tegen Duitsers bestaat niet omdat zij wel over een winnersmentaliteit beschikken en tot het laatste fluitsignaal strijd leveren. In Hamburg leed Oranje een ontluisterende 3-0 nederlaag, die eerder hoger dan lager had kunnen uitvallen. De brede Duitse selectie bestaat uit jonge dynamische spelers, die na verovering van de bal snel kunnen omschakelen en ook nog efficiënt afronden. Oranje is vaak en lang aan de bal om uiteindelijk balverlies te lijden of een schaarse scoringskans te verprutsen. Oranje creëerde tegen Duitsland nauwelijks doelpuntrijpe situaties maar dat is niet verwonderlijk als je zo tam en laf voetbalt. Mark van Bommel zei dat deze vernederende wedstrijd Oranje van pas komt als Nederland en Duitsland op het komende EK voetbal tegen elkaar loten. Ik noem dat ongepaste grootspraak en zet grote vraagtekens bij de favorietenrol van Nederland op het Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen.