27 mei, 2011

Mijn mei

Hete Vrede van Claudia de Breij was op vrijdag 20 mei voor ons een leuke afsluiting van het theaterseizoen. Haar voorstelling is zeer onderhoudend, geestig en afwisselend. Dat zij goed gebekt is, is algemeen bekend maar zij beschikt ook over een mooie zangstem. Met het openingslied 'Mag ik dan bij jou' had zij meteen mijn hart gestolen, by the way alle liedjes uit Hete Vrede zijn op cd uitgebracht. Niet verwonderlijk dat de zaal nagenoeg vol zat want zelfs de zijvleugels, waar ook de rolstoelplaatsen zijn, waren goed bezet. Tien dagen eerder waren we erbij toen Freek de Jonge met Neven optrad in TheaterHotel De Oranjerie. De ouwe rot in het vak, waar ik een groot fan van ben, kan nog steeds een goede voorstelling op de planken brengen. Toch vond ik hem bij tijd en wijle wat langdradig, iets waaraan Toon Hermans zich in zijn nadagen ook schuldig maakte. Op de eerste mei bezochten we samen met mijn zonen en de meiden 1953 De musical. De dramatische gebeurtenissen in de nacht van 31 januari op 1 februari, bekend als de watersnoodramp, worden letterlijk op kleine schaal uitgebeeld. Zo'n klein opgezette musical, waarbij decorstukken in het halfduister zichtbaar voor het publiek worden gewisseld, heeft wel degelijk ook z'n charme.
Op sportief vlak was en is nog steeds veel te genieten deze maand. De laatste wedstrijden van de vaderlandse competitie zinderden van spanning en de bekerfinale was ook niet te versmaden. De finale om de Europa League, een Portugees onderonsje, viel tegen maar die van de Champions League hebben we nog tegoed. Barcelona CF en Manchester United zouden garant moeten staan voor een mooie pot voetbal. Voor Edwin van der Sar is dat de 100ste CL-wedstrijd en tevens het eind van zijn loopbaan als actief voetballer, wat mooi als hij die winnend zou kunnen afsluiten. De laatste week van een zware Giro d'Italia is ingegaan maar wordt wat mij betreft sinds afgelopen zondag overschaduwd door Roland Garros. Alberto Contador, de gedoodverfde favoriet voor de eindzege, heeft de roze trui al om de schouders en zal die niet meer afstaan. De winnaar van de Parijse Grand Slam titel is dit jaar niet alleen bij de dames maar ook de heren moeilijk voorspelbaar. Gravelspecialist Rafael Nadal aast op zijn zesde titel op Roland Garros, waarmee hij het record van Bjorn Borg zou evenaren. De in topvorm verkerende Novak Djokovic heeft nu al een indrukwekkende reeks zeges op zijn naam staan en als hij alle zeven partijen wint in Parijs dan betekent dat 46 keer winst op rij en de nieuwe nummer één op de ATP ranking. Roger Federer kan je nooit wegcijferen en outsiders zoals Andy Murray, Robin Soderling of David Ferrer kunnen ook verrassen.
De trend van extreme klimatologische omstandigheden zet zich door, in Nederland is het sinds 1976 niet zo warm en droog geweest. Het uitzonderlijk mooie voorjaarsweer lokt veel mensen en ook mij naar buiten maar het verblijf in de felle zon moet je wel verantwoord houden. Ik zoek de zon op omdat ik dat aangenaam vind, verbranden en vervellen moet ik niet hebben. Het is verraderlijk lang vol te houden met de stevige wind waarmee de zonneschijn dikwijls vergezeld ging. Nooit eerder raakten mijn ogen zo geïrriteerd van wat allemaal door de lucht zweefde in deze bloeitijd. Laten we hopen dat de echte zomermaanden ook nog fraai weer in petto hebben als velen vakantie in eigen land vieren. Uit dit maandoverzicht mag duidelijk zijn dat ik me niet verveel, integendeel nog tijd tekortkom. Last but not least moet ik nog vermelden dat mijn jongste zus op 5 mei Sarah heeft gezien, hetgeen niet ongemerkt voorbij is gegaan.

19 mei, 2011

De derde ster

Je kunt je geen spannender slot voorstellen dan de onderlinge confrontatie tussen de nummers één en twee van de eredivisie. Tot overmaat van ramp werd die beslissende wedstrijd voor het kampioenschap tussen AFC Ajax en FC Twente twee weken na de enerlaatste competitieronde gespeeld. Halverwege die veertien dagen konden we als opwarmertje voor beide clubs genieten van een schitterende bekerfinale, veel spectaculairder dan de FA cup Manchester City - Stoke City. Ajax domineerde vrijwel de gehele wedstrijd maar verloor ongelukkig met 3-2 door een onterecht toegekende vrije trap diep in de verlenging. Op zondag 15 mei in de Amsterdam ArenA zou het om de hoofdprijs gaan, daar waren de godenzonen, de tukkers en heel voetbalminnend Nederland zich terdege van bewust. Het vuurtje werd door de media goed opgestookt, dagelijks werd meermaals bericht over de ontknoping, de apotheose of de climax. Zou Twente met de bekerwinst een dreun hebben uitgedeeld of Ajax juist extra gemotiveerd zijn door revanchegevoelens, vroeg men zich af.
Eredivisie Live had maar liefst 24 camera's opgesteld om werkelijk alles vast te leggen, beelden die in meer dan tachtig landen werden uitgezonden. André Hazes jr. zorgde voor de warming-up van zo'n 50.000 Ajax-aanhangers, die 'Bloed, zweet en tranen' uit volle borst meezongen. De oproep van de stadionspreker om als twaalfde man achter Ajax te gaan staan, was niet tegen dovemansoren gezegd. Acties van de thuisclub werden luidkeels aangemoedigd terwijl balbezit van Twente werd getracteerd op een striemend fluitconcert. De Amsterdammers kwamen fel en vastberaden uit de startblokken en waren opnieuw de bovenliggende partij, dat in de 23ste minuut resulteerde in de openingstreffer. Siem de Jong schoot op aangezien van Gregory van der Wiel strak in de tegengestelde verre hoek. Ajax bleef druk naar voren houden, liet Twente niet in hun spel komen en ging meer dan verdiend rusten met een 1-0 voorsprong. Vlak na aftrap van de tweede helft kwam Ajax op 2-0, wederom uit een voorzet van van der Wiel kopte Danny Landzaat het leer met een fraaie snoekduik onhoudbaar rechtsboven in eigen doel. De Ajaxieden waren even niet bij de les waardoor Theo Janssen binnen enkele minuten met een geplaatst schot in de linkerbovenhoek vanaf rand strafschopgebied kon scoren. De Twentse opleving na die aansluitingstreffer was echter van korte duur omdat de Amsterdammers zich snel wisten te herpakken. Toen Siem de Jong in de 78ste minuut na een subliem ééntweetje met Cristian Eriksen zijn tweede goal maakte, kon Ajax met een 3-1 voorsprong het kampioenschap niet meer ontgaan. Twente zag hun droom om voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen van Nederland te worden, in rook opgaan en raakte begrijpelijkerwijs ietwat gefrustreerd. Veel voetbalkenners hadden Twente een grotere kans toegedicht dan dit onervaren en minder fysieke Ajax.
Ondanks alle schermutselingen, zie het blog AFCA-revolutie, is Frank de Boer er in geslaagd om een team te smeden van zijn jonge spelersgroep en de focus op voetbal te houden. Een formidabele prestatie om in deze roerige tijden de felbegeerde titel op te eisen en gegarandeerd te zijn van ook in financieel opzicht aantrekkelijke deelname aan de Champions League. Als de leegloop gaat meevallen, een aantal versterkingen worden aangetrokken en de nieuwe organisatie goed uitpakt dan breekt er wellicht voor Ajax, na dit 30ste kampioenschap in de historie van de club, niet alleen nationaal maar ook Europees een nieuwe glorietijd aan.

Vrijheid

Ruim zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het accent van de 5 mei-viering meer en meer verschoven naar vrijheid in algemene zin. Vrijheid is een verworvenheid of recht om te kunnen doen en laten wat je wilt, uiteraard binnen bepaalde grenzen. Van meningsuiting tot seksuele geaardheid voor ons, in tegenstelling tot vele andere wereldburgers, is vrijheid gewoon. Niets is menselijker dan het verlangen naar meer dus worden grenzen afgetast. Asocialen en criminelen gaan er bewust overheen, overlast en misdaad zijn de keerzijden van vrijheid. Een goede wisselwerking tussen geven en nemen is ook bij vrijheid een must.
Ik ben beperkt in allerlei vrijheden, voel me gevangen in mijn eigen lichaam. Zo hulpafhankelijk als ik ben en gekluisterd aan de rolstoel, kom ik soms mijn kamer niet af. Als ik hoestbuien heb en verwacht slijm op te kunnen geven dan ga ik niet naar buiten me onder de mensen begeven. Het leegraken van de zak sonde-voeding of het moeten plassen, zal ik rekening mee moeten houden. Voorheen reed ik naar het tennispark bij Spaubeek, de Geleense binnenstad en zelfs Beek of Stein maar sinds ik ben aangewezen op kinbesturing, is de actieradius aanzienlijk geslonken. Zo lang als ik mijn elro en spraakcomputer zelfstandig kan bedienen dan is er voor mij nog voldoende te genieten, hoe beperkt dan ook.