31 januari, 2006

Bouwjournaal 2


Dag twee van de aanpassingen ben ik het huis ontvlucht door samen met Marjo voor onderzoek naar het ziekenhuis te gaan. Vandaag is de deur van keuken naar bijkeuken aan bod gekomen. Omdat het een buitenmuur betreft is het verbreden daarvan een stuk moeilijker. Gisteren kon nog door op korte afstand van elkaar gaten te boren worden verbreed, vandaag moest er geslepen worden. Dit gaf uiteraard veel meer stof maar nu hebben we voorlopig de meeste troep gehad. Bij de derde deur, die van bijkeuken naar buiten, wordt het oude kozijn vervangen door een opdekkozijn waardoor de gewenste breedte al wordt bereikt.

30 januari, 2006

Bouwjournaal


We moeten vanaf vandaag letterlijk door de stof heen bijten, ik zal jullie op de hoogte houden. Marjo en Renate hadden al veel elders opgeborgen of ingepakt en de mannen van Maasveste hebben ook nog hun steentje bijgedragen. De laminaatvloer is afgedekt en tussen voor- en achterkamer is een plastic afscheiding gemaakt. Op het moment van dit schrijven ligt het deurkozijn tussen keuken en kamer er al uit. De stroom zal verlegd moeten worden en dan kan het nieuwe kozijn geplaatst worden. De radiator in de bijkeuken is afgenomen en zal vervangen worden door een smaller, hoger exemplaar. Dit was noodzakelijk omdat ook de deur van keuken naar bijkeuken verbreed moet worden. Waarschijnlijk staat dat voor morgen in de planning. Ger heeft de wand in de hal opgebouwd met een regelwerk en er gipsplaten tegenaan geschroefd. Nadat er gestucadoord en geverfd is kan er weer met een gerust hart een kapstok aan worden opgehangen.

27 januari, 2006

Long, longer, longest

Dinsdag a.s. gaan Marjo en ik een ochtend doorbrengen in het Maaslandziekenhuis te Sittard. Op mijn verzoek worden mijn longen eens grondig onder de loep genomen. Om 09:00 uur moet ik me melden bij de afdeling Medische beeldvorming (röntgen) voor het maken van een longfoto. Daarna volgt op de poli Longgeneeskunde een uitgebreid longfunctieonderzoek en tenslotte krijg ik nog een consult bij de longarts.
In het UMC van Utrecht en ook bij de fysiotherapeut in Stein is wel gemeten hoe hard, hoe lang en hoeveel ik kan uitademen maar dat is al weer ruim een jaar geleden. In de jaren dat ik aan duiksport deed, was het controleren van de longfunctie een vast onderdeel van de verplichte jaarlijkse keuring maar dat is nog langer geleden.
Bij bepaalde handelingen, zoals mijn neus snuiten en kleding over mijn hoofd aan- of uitrekken, krijg ik het sneller benauwd. Een benauwdheid, die ook optreedt bij sterke, penetrante geuren of rook van b.v. sigaretten. Vandaar dat ik eens gecontroleerd wil worden om zo aan de weet te komen hoe het er voorstaat. Ik heb ook toestemming om een afspraak te maken met de logopediste, die adviezen kan geven betreffende ademhaling, voeding en communicatie.

25 januari, 2006

Vorderingen

De ergotherapeut heeft navraag gedaan bij de firma’s die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het gemeentebesluit en mij vandaag daarvan op de hoogte gebracht.
Maasveste wil maandag a.s. starten met het verbreden van de deuren en alles wat daarbij komt kijken. Zoals het verleggen van stopcontacten en schakelaars, vervangen van een radiator door een smaller exemplaar en uiteraard het herstellen van tegelwerk, stucwerk en behang. Zodra de doorgang naar de unit is gerealiseerd zullen ze de bijkeuken isoleren en afwerken.
De Schans is bezig met de bouw van de unit en heeft toegezegd dat ons paviljoen eind februari is geplaatst. Tegen die tijd zal ik ook de beschikking hebben over de elektrische rolstoel dus zijn we vanaf maart van alle gemakken voorzien.

24 januari, 2006

Elro

Vanmorgen is een medewerkster van Kersten revalidatietechniek op huisbezoek geweest. Zij had een elektrische rolstoel meegenomen om aan de hand daarvan maten te bepalen en opties door te spreken. In samenspraak met de ergotherapeut hadden wij ook een wensenlijst opgesteld. Ik had me niet kunnen indenken dat er zo veel mogelijkheden zijn en had nog nooit gehoord van kikkerogen en paddestoelknop in relatie tot een elro. Uiteindelijk zijn er o.a. de volgende aandachtspunten genoteerd:
• Anti-decubitus zitting
• Comfortabele rugleuning
• Beensteunen met kuitplaten
• Alles afzonderlijk elektrisch verstelbaar
• Hoofdsteun
• Uitgebreid en wegzwenkbaar bedieningspaneel
• Wegklapbaar werkblad
• Zijspiegel
• Verlichting
Waarschijnlijkheid wordt het een elro van Movingpeople type Eagle of Puma. Dit is een binnen/buiten rolstoel opgebouwd via een modulair systeem; onderdelen kunnen naderhand altijd nog toegevoegd of vervangen worden. Afhankelijk of de gemeente nog een elro in depot heeft staan worden er onderdelen of een compleet nieuwe besteld. In beide gevallen is de levertijd ongeveer een maand.

Andere wind


Het was weer een geslaagd theaterbezoek gisteravond, Renate en ik maar ook Eric en Jeroen hebben er van genoten. Rowwen Hèze gaf een perfecte show, die mannen zijn stuk voor stuk veelzijdige muzikanten. Heel professioneel werden de nummers geïntroduceerd of gingen vlekkeloos in elkaar over. Jack Poels, de leadzanger, met zijn duidelijke, harde stem was goed verstaanbaar maar het dialect was zo nu en dan moeilijk te volgen.
Na de pauze had het er even de schijn van dat ze lucht hadden gekregen van de 20e verjaardag van Eric. Maar 20 jaar sloeg op het bestaan van de band en ter ere daarvan hebben ze een cd met de 20 favoriete nummers gekozen door de fans uitgebracht. Limburg mag trots zijn op Rowwen Hèze, die hopelijk nog een tijdje aan de weg blijven timmeren.

20 januari, 2006

De traan

Uit de hoeken van mijn ogen
Rolt mijn tastbaar verdriet
Dit alles gebeurt stiekem
Zodat niemand het ziet

Het rolt over mijn wangen
Tot onderaan mijn kin
Ik probeer er tegen te vechten
Maar het heeft geen zin

Het streelt nu ook mijn lippen
En ik proef het in mijn mond
Het loopt over mijn handen
Valt te pletter op de grond

Uit de hoeken van mijn ogen
Rolt mijn tastbaar verdriet
Dit alles had ik willen delen
Maar momenteel lukt me dat niet

14 januari, 2006

Dartfinale is Nederlands onderonsje!


Sensationele ontwikkelingen op Lakeside: Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen hebben beide hun halve finale gewonnen en treffen elkaar morgen in de finale. Barney won vrij gemakkelijk met 6-2 van Martin Adams en Jelle versloeg Shaun Greatbatch met 6-3 na een 1-3 achterstand.
Er zijn mensen die darten niet als een sport willen zien maar het laatdunkend een caféspelletje noemen. Niemand zal ontkennen dat het pijltjes werpen, pikvogelen volgens de Vlamingen, van oorsprong in de drankgelegenheden werd bedreven. Het is veel darters ook aan te zien dat het kroeglopers zijn of zijn geweest en ook het publiek, vaak carnavalesk uitgedost, is van een bepaalde pluimage.
Toch is het een knappe prestatie dat Raymond van Barneveld al jaren de Britse hegemonie weet te doorbreken en Jelle Klaasen lijkt in Barneys voetsporen te willen treden. Koningin Beatrix kan alvast het felicitatietelegram klaarleggen, alleen nog even wachten met het invullen van de juiste naam.

12 januari, 2006

Officiële goedkeuring

Vanmorgen tijdens het inloopspreekuur, overigens ook goed per scootmobiel te doen, heb ik vernomen dat het besluit op schrift staat, getekend is en daarmee officieel is.
De woningvereniging was al ingeseind en die hebben dat op hun beurt weer doorgegeven aan de firma Maasveste. Daar kunnen we dus een telefoontje van verwachten om met de werkzaamheden in huis te starten.
De firma De Schans is vandaag op de hoogte gebracht van het besluit zodat die ook aan de slag kunnen gaan. Er is helaas geen unit op voorraad dus moeten ze er een gaan bouwen. Ze schatten in totaliteit 5 tot 6 weken nodig te hebben voor de bouw en de plaatsing. Er zou met ons contact opgenomen worden i.v.m. de kleur en andere wensen.
Ook vandaag is Kersten revalidatietechniek ingelicht dat de levering van de elektrische rolstoel in gang gezet mag worden. De elro wordt op maat en wens afgestemd en ik zal een aantal rijlessen moeten volgen. Het is wenselijk dat ik er meteen gebruik van kan maken zodra dat mogelijk is. Het contact met Kersten zou dan verder met mij verlopen.
In St. Odiliënberg is inderdaad geen regiotaxi en al was dat wel het geval dan kwam ik daar vanwege overschrijding van de gestelde loongrens niet voor in aanmerking. Om dezelfde reden krijg ik ook geen forfaitaire vergoeding of taxivergoeding. Er wordt onderzocht of er nog mogelijkheden zijn om een vergoeding te krijgen voor het gebruik van de rolstoeltaxi binnen 5 OV-zones vanaf het woonadres.

05 januari, 2006

Aangepast reizen


Maandag a.s. reizen we naar Eindhoven waar we een optreden van Ruth Jacott willen bijwonen. Een mooie gelegenheid om gebruik te gaan maken van mijn Valys-pas en OV-begeleiderskaart. Valys is bedoeld voor sociaal-recreatieve uitstapjes op bovenregionale afstanden. Bovenregionaal betekent dat de bestemming óf het vertrekpunt van de reis op meer dan vijf openbaar vervoer-zones van het woonadres ligt. In de meeste gemeenten bestaat voor de korte afstanden een regiotaxi. Jullie raden het al, de afstand van Odiliënberg naar het CS Roermond is minder dan vijf zones dus zijn we nog aangewezen op een derde vervoerder of eigen vervoer. Dankzij de OV-begeleiderskaart kan een willekeurige persoon als begeleider gratis met het openbaar vervoer meereizen.
Uiteindelijk wordt dit ons reisschema:
Eigen vervoer / Regiotaxi
16:30 uur vertrek Bernhardlaan 12 St. Odiliënberg naar CS Roermond
NS
17:02 uur vertrek CS Roermond
17:33 uur aankomst CS Eindhoven
Valys
17:45 uur vertrek CS Eindhoven naar Listers Parkzicht
23:00 uur vertrek Stadsschouwburg Eindhoven naar CS Eindhoven
NS
23:29 uur vertrek CS Eindhoven
00:01 uur aankomst CS Roermond
Eigen vervoer / Regiotaxi
00:10 uur vertrek CS Roermond naar Bernhardlaan 12 St. Odiliënberg
Het ziet er misschien ingewikkeld uit maar we hopen dat het goed gaat verlopen. De nieuwe theatershow “A touch of Latin” en het etentje vooraf zullen ongetwijfeld in de smaak vallen.

04 januari, 2006

POSITIEF


Vanmorgen heeft de teamleider sociale zaken van de gemeente Ambt Montfort mij gebeld. Hij had persoonlijk de motivatie van het voorstel verder aangepast en schatte de kans dat het rijk subsidie zal verlenen op 99%. Hij zei dat het besluit positief is en dat men al bezig was een en ander in gang te zetten. Dinsdag 10 januari komt het opnieuw in de B&W vergadering en wordt het besluit op schrift gesteld.
De firma, die de unit levert, heeft ongeveer een week nodig voor de plaatsing en de aansluiting van gas, water en elektriciteit. De aanpassingen in huis worden verricht door een firma die voor de woningvereniging werkt. De exacte datum dat men hier aan de slag gaat is afhankelijk van het op voorraad hebben van de unit en de planning van de firma’s. Eindelijk gaat het dan toch gebeuren, wie weet nog deze maand!

03 januari, 2006

Een man een man, een woord een woord

Nadat twee weken geleden de zaak was aangehouden, zouden burgemeester en wethouders vanmorgen een besluit moeten nemen. De teamleider sociale zaken van de gemeente Ambt Montfort had toegezegd om ons vanmiddag telefonisch op de hoogte brengen van dat besluit.
We hebben gespannen op een telefoontje gewacht maar ons geduld werd niet beloond. Om 15:45 uur heb ik zelf contact opgenomen met de gemeente. De receptioniste deelde mij mee dat de man van de loze belofte niet (meer) aanwezig was en de afdeling telefonisch niet meer bereikbaar was.
Toen heb ik de wethouder, die sociale zaken in zijn portefeuille heeft, gebeld. Die wist te vertellen dat ons agendapunt opnieuw is doorgeschoven naar de eerstvolgende vergadering. Er was iemand, die gehoord moest worden, op vakantie en daarom kon de zaak niet worden besproken. Wie dat is en waar over gesproken moet worden, daar liet hij niets over los.
Schijnbaar kan een agendapunt toch meermalen worden aangehouden en hoeft men zich niet aan de belofte om ons te informeren te houden. Renate heeft ook nog een woordje tot hem gericht en we hebben er alle ellende uitgegooid. Ook dat we sterk de indruk hebben dat we aan het lijntje worden gehouden. Ons ongenoegen geuit over de communicatie, de openheid en de eerlijkheid van de medewerkers van de gemeente.
We moeten nog een week geduld, dat wel zwaar op de proef wordt gesteld, opbrengen en weer de hoop koesteren dat ze volgende week dinsdag wel een besluit kunnen en willen nemen.