21 januari, 2009

Haviksoog

Hoe lang stellen we het gebruik van videobeelden in de voetbalsport nog uit? De nationale competitie is weer van start gegaan en de scheidsrechters blunderen verder. Natuurlijk arbiters zijn ook mensen, die fouten kunnen maken, en juist daarom zou bij twijfel over belangrijke beslissingen de hawkeye uitsluitsel kunnen geven. Een systeem dat bij tennis al langer wordt toegepast en zijn diensten bewijst. Bij Roda JC - PSV, einduitslag 1 -1, werd aan de Eindhovenaren een penalty geschonken. Achteraf gaf Wegereef ruiterlijk toe dat dit onterecht was en verklaarde dat hij het gevoel had dat de bal de arm van een Kerkraadse verdediger raakte. Een arbiter hoort, naar mijn mening, te fluiten op feitelijke waarnemingen en niet op gevoel. Bij ADO Den Haag - Heracles, einduitslag 2 - 2, werd een doelpunt van de ploeg uit Almelo niet toegekend. Scheids- noch grensrechter constateerden niet dat de bal de doellijn was gepasseerd, toen de keeper die wegstompte. Bossen erkende dat Heracles was bestolen maar genomen besluiten zijn niet terug te draaien. De grensrechter bewaakt m.n. bij situaties voor de goal de achter- en doellijn en had dit moeten zien. Twee voorbeelden van cruciale beslissingen, die van doorslaggevende betekenis zijn op wedstrijdverloop, einduitslag en competitie. Helaas zijn dit geen incidenten maar worden nagenoeg elke speelronde zulke flaters geslagen.

Muf en droog

Vorig jaar heb ik al aangegeven hinder te ondervinden van de lage luchtvochtigheid. Er zijn toen op mijn kamer metingen verricht, nota bene met het raam open, en de waarden lagen gemiddeld rond de 40%. Tijdens een bezoek aan het CtbM, centrum thuisbeademing Maastricht, heb ik aan de longarts gevraagd hoeveel de luchtvochtigheid zou moeten bedragen. Hij gaf aan dat onder de 50% problemen met de ademhaling kunnen ontstaan. Aangezien mijn vitale longcapaciteit is gehalveerd, doen zich die problemen des te eerder en heviger voor. De bewoners, die continu hier verblijven, hebben het meest last maar ook medewerkers en bezoekers hebben klachten, variërend van de lenzen niet kunnen verdragen tot een dorstgevoel. De muffe, droge lucht heeft invloed op mijn hele lichaam, jeuk en irritatie van hoofd tot tenen. Daarbij komt nog dat ik niet in staat ben om mij te krabben of met de tong mijn mond te bevochtigen als die kurkdroog is. Bij klachten als kortademigheid, slecht slapen en hoofdpijn zal het CtbM adviseren om met ademondersteuning te starten. Een te lage luchtvochtigheid draagt bij aan die klachten en ik zou het heel erg vinden als ik daardoor eerder moet overgaan op ademondersteuning.

10 januari, 2009

Schaatsgekte

Nederland is in de ban van de vrieskou. Het is lang geleden dat het kwik ruim twintig graden onder nul zakte en ook een temperatuursverschil van gelijke orde komt zelden voor in ons landje. Een deel van de bevolking vervloekt de kou en overige winterongemakken terwijl anderen hopen dat de vorst nog een tijd aanhoudt. Schaatsliefhebbers kunnen momenteel hun hart ophalen op dichtgevroren waters in de frisse buitenlucht van het schitterend winterlandschap. De fabrikanten van de smalle ijzers slijten hun voorraden en ook de handel in drank en etenswaren aan drukbezochte schaatsstekken bloeit op. EHBO-ers hebben hun handen vol aan opgelopen verwondingen want niet iedereen is na zoveel jaren nog even bedreven op spiegelglad ijs. Op 30 december 1996 werd de laatste NK marathon op natuurijs in Nederland verreden en vijf dagen later kon de elfstedentocht doorgaan. Na jarenlang uitwijken naar Oostenrijk of elders, kon weer op eigen bodem worden geschaatst voor het kampioenschap over lange afstand. De Oostvaardersplassen bij Lelystad, een beschermd natuurgebied waar zelfs de zeearend nestelt, was donderdag 8 januari het decor voor het NK marathon natuurijs 2008-2009. Carla Zielman en Sjoerd Huisman staan nu, voor wie weet hoe lang, te boek als snelste vrouw en man over respectievelijk 60 en 100 km. Wat zou het mooi zijn als de tocht der tochten, die langs elf Friese steden voert en na zo'n 200 km eindigt in Leeuwarden, doorgang zou kunnen vinden. Volgens de meterologen begint na het weekend helaas een dooiperiode maar koning winter kan nog ruim twee maanden van zich laten spreken. Het is zeker niet uitgesloten dat na ut gaet deur ook iet giet aon kan worden geroepen.

Uitlaatklep

Aangezien het voor mij ondoenlijk is om alle reacties, e-mails en kaartjes persoonlijk te beantwoorden, wil ik in deze blog mijn dankbaarheid daarvoor betuigen. De wetenschap dat zovelen zich betrokken voelen en mijn weblog volgen, ervaar ik als behaaglijke warmte en een steun in de rug. Schrijven betekent veel voor mij; uitlaatklep, verwerking, afleiding, ontspanning en tijdverdrijf. Ondanks dat het intikken van tekst bewerkelijk en inspannend is, het verwoorden van feiten mij niet onberoerd laat, beleef ik er ook veel plezier aan. Als deze vermoeiende, emotionele en leuke bezigheid ook voorziet in de behoefte van mensen, die op de hoogte willen blijven van mijn reilen en zeilen, dan heb ik de doelstelling van mijn weblog bereikt. Een mooi compliment kreeg ik van een trouwe lezeres, die hoopt dat ik haar ook dit jaar vaak zal raken, laten nadenken, glimlachen en slikken met prachtige stukjes tekst. Daar doe ik het voor en uit zulke lieve woorden kan ik weer energie putten om door te gaan.