28 februari, 2010

Fikse domper

Na het succes van Sven Kramer op de 5000 meter stond dinsdag 23 februari de dubbele afstand, zijn favoriete afstand op het Olympisch programma in Vancouver. De loting was hem gunstig gezind, Sven mocht in de achtste en laatste rit starten zodat de te kloppen tijd bekend is. Het ijs was van goede kwaliteit waardoor een snelle tijd mogelijk was. Uiteraard was Sven Kramer super gemotiveerd, drie maal goud was zijn missie en het zou de 100ste gouden medaille in de historie van het NOC/NSF betekenen. Hij ging voortvarend van start en lag al snel op koers voor goud en een verbetering van het Olympisch record totdat het noodlot toesloeg.
Op een 400-meterbaan moet tijdens een wedstrijd over 10 kilometer 24 keer van baan worden gewisseld. Sven had al zo'n 16 probleemloze baanwissels achter de rug, toen zijn coach Gerard Kemkers besloot zich ermee te bemoeien. Ondanks zijn constatering dat Sven overduidelijk naar de buitenkant schaatste, kreeg Kemkers een vlaag van verstandsverbijstering. Twijfel bracht hem ertoe om met woord en gebaar naar de binnenbaan te verwijzen. In een fractie van een seconde besloot Sven het advies van zijn coach op te volgen. Met ontzetting drong de foute baanwissel tot iedereen, waaronder bijna 7 miljoen Nederlandse tv-kijkers, door en Sven Kramer werd gediskwalificeerd. Een zekere gouden medaille ging aan zijn neus voorbij en hij was terecht woedend en ontroostbaar.
Toch lijken Sven Kramer en Gerard Kemkers zich weer te hebben verzoend of beperkt zich dat tot de duur van de Olympische Winterspelen 2010. Inmiddels heeft de ploegen achtervolging nog een bronzen plak opgeleverd dus zal Sven zich met éénmaal goud tevreden moeten stellen en om dan te spreken over Svencouver is schromelijk overdreven. De eer van de 100ste gouden medaille valt nu te beurt aan snowboardster Nicolien Sauerbreij. Voor Nederland de eerste medaille behaalt op sneeuw en wel op het onderdeel parallel giant slalom.