30 juli, 2010

Politieke chaos

De verkiezingsluitslag was gelijk met de start van het WK Afrika bekend en zoals we alles weten is de wereldkampioen bekend. De fractieleider van de VVD Mark Rutte hoopte dat er voor 1 juli een nieuw kabinet zou zijn. Het is bijna augustus en het eind van de formatie is nog niet in zicht. Ruud Lubbers mag zich als derde informateur buigen over de mission impossible, als iedereen zich star blijft opstellen. De VVD, met één zetel verschil de grootste partij, heeft de meeste kapsones. Recente peilingen tonen aan dat de kiezers nu al spijt hebben van hun stem op de VVD. De grootste partij in Nederland heeft 31 zetels terwijl minimaal 76 en dus nog zeker twee andere partijen nodig zijn om een regering te vormen. Een kabinet met deelname van het CDA doet geen recht aan de verkiezingsluitslag, die partij is gehalveerd en Balkenende gevlogen. Een centrumrechtse coalitie en helemaal een minderheidscoalitie, VVD PVV CDA, zou een aanfluiting zijn voor onze democratie. Na de Tweede Wereldoorlog is het niet meer voorgekomen dat een partij een minderheidsregering heeft gedoogd. Ook een zogenaamd middencoalitie, VVD PvdA CDA, moeten we niet willen omdat de kiezers het CDA duidelijk op een zijspoor hebben gezet. De paars plus variant, de twee grootste partijen VVD en PvdA aangevuld met D66 en GroenLinks, vind ik persoonlijk de beste optie. Echter de VVD is dan bevreesd te min zeggenschap te hebben tegenover drie linkse coalitie-partners. De veeleisendheid van de VVD zou er toe kunnen leiden dat een coalitie zonder de liberalen wordt geformeerd.
Informateur Wallage beweerde dat ons land naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen formateurs heeft. Ik ben het daarmee oneens en denk dat nog niet de helft van de Nederlanders intereesse heeft voor politiek Den Haag, de bedroevend lage opkomst bij verkiezingen zegt al voldoende. Het wordt hoog tijd dat ons politiek stelsel grondig op de schop gaat. Ze zijn het al langer eens over de aanstelling van minder ministers maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Door departementen samen te voegen, kan flink worden bezuinigd, niet onbelangrijk nu de staatsschuld fors oploopt. Zo kan niet alleen het aantal ministers maar ook staatssecretarissen en ambtenaren omlaag en huisvesting worden gedeeld. De ondergrens om als politieke partij of beweging deel te mogen nemen aan verkiezingen, zou aanzienlijk opgeschroefd moeten worden. De enorme versnippering door de talloze kleine partijen maakt een formatie extra moeilijk. In Engeland zijn drie partijen en de formatie was inderdaad binnen drie weken afgerond. De rol van ons staatshoofd bij de formatie zou minder mogen zijn. Hij of zij mag geen politieke voorkeur hebben, althans niet publiekelijk uitspreken. Niemand is exact op de hoogte van de uitwisseling tijdens de gesprekken met vertrouwelingen, (in)formateurs en fractieleiders. Door het benoemen van een bepaalde (in)formateur kan een staatshoofd sturing geven aan de vorming van een regering. Zijn of haar bevoegdheden zouden zich moeten beperken tot af- en aanmelding van een kabinet en de fotosessie.

24 juli, 2010

Wereldkampioen van Nederland

Twee weken geleden werd Nederland voor de derde keer tweede op een WK voetbaltoernooi. Na Duitsland en Argentinië, die in 1974 en 1978 als thuisland wereldkampioen werden, hadden nu Spanjaarden het geluk aan hun kant. Vijf van zeven wedstrijden won Oranje met één doelpunt verschil, alleen Denemarken werd met 2-0 verslagen en dan de finale diep in de verlenging met 0-1 verloren van Spanje. Arjan Robben had in de reguliere speeltijd twee mogelijkheden om Oranje op voorsprong te brengen. Een schijnbeweging en een stiffie waren voldoende geweest om te scoren en bij de tweede kans werd hij zwaar gehinderd door de Spaanse verdediger Puyol, wat een rode kaart en penalty had kunnen opleveren. Robin van Persie, die de spitspositie afdwong, kwam het hele toernooi niet tot scoren en wist ook weinig assists aan zijn medespelers te geven. Ik ben niet gecharmeerd van Theo Maassen maar ik kon mij wel vinden in wat hij bij Sportzomer zei. Bert van Marwijk zou Spanje moeten verrassen door Dirk Kuyt in de spits en Ibrahim Afellay of Eljero Elia op linksbuiten te zetten. Elke wedstrijd werd voorafgegaan door ke nako maar Robin van Persie is nooit op gang gekomen, naar mijn idee is de bondscoach daar te vasthoudend geweest met ook nog Klaas-Jan Huntelaar op de bank.
Ik heb genoten van Sportzomer met Jack van Gelder, die veel sympathieker is dan wijsgeer Mart Smeets en een aanstekelige lach heeft zoals bij het vuvuzela-spotje. Het leverde het prachtige lied Majesteit van Guus Meeuwis en Youp van 't Hek op. Nog leuker vond ik het WK-journaal en met name de wisselwerking tussen Henry Schut en Hugo Borst. Het vertoonde voetbal was vaak meer spannend dan fraai maar het is bekend dat twee topteams geen garantie zijn voor een kwalitatief goeie wedstrijd. In de finale hebben onze mannen gevochten als leeuwen, misschien te veel gevochten en te weinig gevoetbald. De Engelse arbiter Howard Webb floot bepaald niet in ons voordeel, als hij begint met kaarten uitdelen dan moet hij dat consequent blijven doen. Zo makkelijk als Johnny Heitinga twee keer geel en dus rood kreeg, zo hadden er ook aan Spaanse kant twee rode kaarten getrokken moeten worden. De eerdergenoemde Puyol voor het vasthouden van de doorgebroken Arjan Robben en de charge van Iniesta tegen Mark van Bommel zonder de jabulani in de buurt. Iniesta nota bene de maker van het winnende doelpunt in de laatste minuten van de verlenging terwijl Nederland kort daarvoor een hoekschop werd onthouden. Het is zoals het is en toch ben ik trots op de prestaties van Oranje alleen past ons enige bescheidenheid. Na zo'n onthaal in eigen land als verliezend finalist van een WK, mogen we nooit meer vallen over de Duitse term vice-weltmeister.

Blogstilte

Wat is er toch aan de hand met keuske, waarom schrijft hij zo weinig de laatste tijd? Kortweg omdat het intikken van tekst op de spraakcomputer zeer vermoeiend is maar ik heb een missie en die zou ik willen halen. Wat ik in mijn hoofd heb, is er niet zomaar weer uit. 's Nachts lig ik wakker, mijn hoofd barst van de ideeën en zinnen worden geformuleerd, alleen de uitvoering nog. Het 500ste blog komt er aan en dat wil ik niet bereiken door snel korte stukjes te schrijven maar in de stijl zoals jullie van mij gewend zijn. Een volgend blog zal het WK voetbal in Zuid-Afrika als onderwerp hebben, daar kan ik niet stilzwijgend aan voorbij gaan.
Trouwens het volgen van de grote sportevenementen kost veel tijd, tijd die ik er graag aan besteed. Een hele maand voetbal, tennis, wielrennen en nog komen de sportliefhebbers aan hun trekken, de Tour de France zit in de laatste week. De komende weken zijn de voorronden champions league en dan starten de nationale competities al weer, het kan gewoon niet op.
De spraakcomputer gaf steeds meer problemen dus heeft RDG uiteindelijk rigoreus werk er van gemaakt. Een andere MiniMerc met interne Gewa en infrarood oog, een andere sms-kaart, een nieuwe headmouse en usb-hub, functioneert naar volle tevredenheid. Hun advies om een hele nieuwe spraakcomputer van de laatste generatie aan te vragen, vind ik onnodig nu alles goed werkt. Ik weet haast zeker dat het niet gehonoreerd was, het is een enorme investering en vervanging is normaal gesproken na vijf jaar aan de orde.
Tenslotte speelt mijn gezondheidstoestand, die uiteraard achteruit is gegaan, een belangrijke rol. Speekselvloed en slijmvorming zijn de vervelendste symptomen waarmee ik te kampen heb. Ik ben voor bestraling van de speekselklieren naar Maastro geweest en binnenkort ga ik voor een tweede keer, hopelijk wordt dan de speekselvloed zodanig afgenomen dat slijm en daarmee gepaard gaande hoesten ook minder worden. Met de Scopoderm TTS pleisters ben ik gestopt en dat heb ik geweten. Scopolamine heeft invloed op het evenwichtsorgaan en dat raakte nu van slag met misselijkheid, duizeligheid en wazig zien als gevolgen. Als ik op bed op een andere zij werd gedraaid dan leek ik in een diepe vallei te tuimelen. Dat heeft zo'n week geduurd voordat ik mij weer naar omstandigheden goed voelde. Ik had de kwartfinales Nederland - Brazilië en Argentinië - Duitsland niet graag aan mijn neus voorbij laten gaan.
We zijn er achter dat door een grote hoeveelheid sonde-voeding in mijn maag de kans op verslikking met als mogelijk gevolg longontsteking toeneemt.Tijdens een hoestbui kan ik een reflux krijgen waardoor maaginhoud wordt opgegeven met alle gevaar vandien. Voortaan krijg ik 24-uurs sonde-voeding, 70 ml per uur, via de voedingspomp Flocare Infinity. Pomp en sonde-voeding kunnen in een rugzakje achter de elro hangen, waardoor ik maximaal mobiel ben. Waarschijnlijk nemen de bestraling en 24-uurs voeding de ongemakken grotendeels weg zodat het weer wat draaglijker voor mij wordt. Toch een stap vooruit met alle achteruitgang, utopie of werkelijkheid, het is in ieder geval zeer wenselijk.

Tien

Na een bezwaarschrift, meermaals telefonisch contact en een nieuwe aanvraag is het CIZ uiteindelijk akkoord gegaan. De indicatie zzp 10 is toegekend waardoor overplaatsing naar een hospice mogelijk is. De afkorting zzp staat voor zorgzwaarte pakket en niet voor zelfstandige zonder personeel. Ik ben verre van zelfstandig en totaal afhankelijk van de verzorgenden. Sinds 3 mei verblijf ik op een kamer van het Hospice Daniken en dat biedt veel voordelen. Het is wel wennen aan de verzorgsters en zij aan mij maar samen komen we er wel uit. Ook een andere verpleeghuisarts, fysiotherapeute en ergotherapeute moet ik op de koop toe nemen, kunnen ook zij ervaring opdoen met ALS.
Hospice Daniken, geopend in 2005, is behoorlijk modern en heeft een schitterende, eigen tuin en terras. De zeven kamers, ik noem ze gekscherend cellen, hebben airco dus het is in ieder geval een koele cel, een koelcel, een uitkomst met die extreme temperatuur en luchtvochtigheid. Er is een keukentje met koelkast en Senseo koffiezetter zodat voor de eigen drankvoorziening en een broodmaaltijd kan worden gezorgd. Voor grotere zaken kan gebruik worden gemaakt van de open keuken in de gemeenschappelijke eet- en woonkamer. Een inpandige, ruime badkamer met wastafel, douche en toilet biedt alle comfort voor de dagelijkse verzorging. Voor een luxe bubblebad kan men terecht in de badderruimte voor algemeen gebruik. Een tv-tje hoort bij de inventaris maar uiteraard heb ik, met mijn verwende ogen en oren, mijn eigen apparatuur opgesteld want muziek is mijn alles en moet goed klinken. Het personeel en de vrijwilligers doen hun uiterste best om het de bewoners naar de zin te maken. alhoewel ik nog geen vleugeltjes op hun rug heb kunnen ontdekken, ben ik er van overtuigd dat een hospice in het leven is geroepen om de stap van een zorgcentrum naar het paradijselijk hiernamaals minder groot te maken.