09 juli, 2012

Cum laude

Binnen vijftien dagen reisden Karin en ik tweemaal naar de Avans Hogeschool in 's Hertogenbosch, waar mijn jongste zoon Jeroen afstudeerde. Wij mochten deelgenoot zijn van de vreugde en de trots bij niet alledaagse gebeurtenissen. Dinsdagmiddag 19 juni was de druk bezochte afstudeerzitting voor Jeroen en zijn compagnon Mark. Zij ontwikkelden een revolutionaire meetmethode voor toepassing in de fysiotherapie. Deze applicatie op basis van de Microsoft Kinect registreert nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de gangbare goniometrie de haalbare stand van bijvoorbeeld een arm. De presentatie van hun scriptie verliep vlekkeloos en het geheel werd met een 8.5 gewaardeerd.
Een week later vernam Jeroen dat hij was geslaagd voor de studie Software Engineering. De diploma-uitreiking vond plaats op woensdagavond 4 juli en wij waren wederom present. Na het praatje van de directeur, kreeg de voorzitter van de examencommissie het woord. Hij zei ondermeer dat de uitreiking in twee gedeeltes zou geschieden, onderbroken door een kort intermezzo. Aangezien 42 studenten ICT hun diploma haalden, verwachtte ik de onderbreking na zo'n twintig uitreikingen echter het ging maar door. Toen hij uiteindelijk halt hield, waren Jeroen evenals Mark nog niet aan de beurt geweest. Tijdens zijn lofrede voor degenen die het presteerden om cum laude te slagen, werd duidelijk dat de overige acht studenten tot deze categorie behoorden.
De arbeidsmarkt voor ICT-ers is goed en wordt nog beter want naar verluidt zal de vraag de komende jaren enorm toenemen. Bij sollicitaties is het absoluut een pré als cum laude geslaagd op je getuigschrift prijkt, in dit geval voor Informatica en Information Technology. Hopelijk vinden Jeroen, Mark en de andere software ingenieurs snel een goed betaalde en vooral leuke baan. Per slot van rekening breekt na het studentenleven een lange periode van werken aan en dan is het mooi meegenomen als dat met veel plezier gepaard gaat.