01 juli, 2012

De afgang van Oranje

Wat zich de laatste oefenduels al aftekende, is tijdens EURO 2012 pijnlijk bevestigd. Oranje verkeert in een ernstige vormcrisis en de poule des doods is duidelijk te zwaar gebleken. Na het onverwachte verlies tegen Denemarken, waren ook Duitsland en Portugal te sterk voor dit Nederlands elftal. Driemaal het onderspit delven met een doelsaldo van vijf tegen en slechts twee voor, is de trieste balans van onze deelname. Vooraf baarde de verdediging de meeste zorgen en dat was niet onterecht want er vielen geregeld gaten. De speelwijze met twee controlerende middenvelders kon dat ook niet verhinderen. Er was geen aansluiting tussen de linies en onvoldoende ondersteuning voor met name de aanval. Oranje kon slechts het eerste kwart van een wedstrijd het vertrouwde spel vertonen en blonk uit in het verprutsen van scoringskansen. Achteraf bleef het hele elftal, de doelman uitgezonderd, onder het vereiste niveau door een nijpend tekort aan inzet, teamgeest, passie, aan alles eigenlijk om het op een toernooi ver te schoppen.
Van de elf basisspelers behaalden alléén Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong en Wesley Sneijder een ruime voldoende en de rest bleef steken op een zesje of minder. Het centrum van de verdediging, elke wedstrijd een ander duo, liet zich makkelijk overrompelen en gaf nauwelijks aanvallende impulsen. Dat laatste gold ook voor de backs die te weinig opkwamen alhoewel Jetro Willems gezien zijn leeftijd en ervaring behoorlijk presteerde. Gregory van der Wiel had zich bij Ajax gespaard om zich op het EK te etaleren maar hij zal niemand in positieve zin zijn opgevallen. Oudgediende Mark van Bommel kon het niet meer belopen, wellicht dat hij voor PSV nog iets kan betekenen. Evenals op het WK twee jaar geleden kon Robin van Persie zijn reputatie als topscorer niet waarmaken in dienst van het Nederlands elftal. Het kunstje van Arjen Robben, naar binnen kappen en met links uithalen, is inmiddels alom bekend. Ibrahim Afellay kon door het gebrek aan wedstrijdritme geen doorslaggevende rol van betekenis spelen. Bondscoach Bert van Marwijk zou met een fitte selectie een luxe probleem hebben maar hij liet de basis ongemoeid en dezelfde spelers invallen. Afgezien van de openingstreffer tegen Portugal had van der Vaart geen indrukwekkende invalbeurten en Huntelaar hoopte tevergeefs op aanvoer vanaf de flanken. Boulahrouz, Strootman, Narsingh, Kuyt en Luuk de Jong werden halsstarrig op de reservebank gehouden terwijl zij het verschil hadden kunnen maken.
Er komen signalen naar buiten dat het niet goed boterde in Oranje zoals Rafael van der Vaart die al in Hoenderloo uit de selectie wilde stappen, Klaas-Jan Huntelaar die danig teleurgesteld was omdat hij géén eerste keus voor de spitspositie was en Arjen Robben die in ferme bewoordingen schreeuwde dat de bondscoach zijn mond moest houden. Er doemen vragen op zoals bij het verblijf van Oranje in Krakau ofschoon alle poulewedstrijden in het 1300 kilometers verderop gelegen Charkov werden gespeeld en of van Marwijk zijn recent tot 2016 verlengde contract gaat uitdienen. Het Nederlands elftal op weg naar en tijdens EURO 2012 zal ongetwijfeld grondig geëvalueerd worden maar het is afwachten hoeveel in de publiciteit komt. Uiteindelijk na een x aantal jaren zal in een aflevering van Andere Tijden Sport alles uit de doeken worden gedaan over dit voor Oranje zo rampzalige EK voetbal in Oekraïne en Polen.

NB Voor plaatsing van dit blog is Bert van Marwijk, binnen tien dagen na de uitschakeling, gestopt als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. De KNVB zal op korte termijn een nieuwe man moeten aanstellen want een oefeninterland en de kwalificatie voor het WK in Brazilië staan voor de deur.