02 november, 2009

Ramp treft Stein

Gedurende de nacht van donderdag 29 oktober heeft zich een drama voltrokken in het dorp waar ik veertig jaar heb gewoond. Het winkelcentrum aldaar is door een verwoestende vuurzee nagenoeg volledig in de as gelegd en de naburige seniorenflat is ontruimd. De brand, die rond middernacht in een filiaal van Blokker is ontstaan, heeft zo snel om zich heen gegrepen dat het commerciële hart van Stein niet meer te redden was. Voor de brandweer lag het accent dan ook op het voorkomen dat de vlammen zouden overslaan naar De Stevel, waaruit de bejaarde bewoners moesten worden geëvacueerd. Daar is men gelukkig in geslaagd maar 47 winkels en 6 van de 9 woningen moeten als verloren worden beschouwd. Wellicht dat de Rabobank en het Sociocentrum nog te herstellen zijn, de drie bespaarde woningen staan erg geïsoleerd en zullen waarschijnlijk worden gesloopt. Triest voor de ondernemers, het personeel en de inwoners van Stein en omstreken. Winkeliers, die hun zaak en woning in rook hebben zien opgaan, zijn dubbel zo hard getroffen.
Onderzoek moet uitwijzen hoe het met de brandveiligheid van het veertig jaar oude winkelcentrum, dat niet eens over een automatisch blussysteem beschikte, is gesteld. Naar verluidt was tussen het plafond en het platte dak een compartimentloze ruimte, waardoor de brand zich razendsnel over het hele complex kon verspreiden. Die luchtlaag omgeven door brandbaar materiaal heeft een aanzuigende werking op het vuur en maakt de drie elementen compleet, die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van een brand. Datzelfde schoorsteeneffect doet zich voor bij een inwendig kale conifeer, die ook binnen een mum van tijd in lichterlaaie staat. Hoe is de brand ontstaan, is er sprake van nalatigheid of opzet en nog meer vragen zullen beantwoord moeten worden.
Nu er een abrupt, rampzalig einde aan het winkelcentrum is gekomen, kan de gemeente Stein niet langer uitstellen. Sloop en nieuwbouw staan al geruime tijd in de planning en ik neem aan dat al eerder over vervangende huisvesting is nagedacht. Het pand van Superconfex wordt genoemd en dat lijkt mij geen verkeerde optie alhoewel het ontoereikend zal zijn. De ondernemers mogen niet voor langere tijd verstoken blijven van hun omzet en opbrengst. Hopelijk kan op korte termijn, na afronding van de onderzoeken, worden gestart met de werkzaamheden om het winkelcentrum een nog grotere trekpleister te maken dan voorheen.