03 april, 2008

Zon, zee en zand

De schuimende golfslag van de opkomende vloed slaat met hoorbaar geweld tegen het strand en de krijsende meeuwen zeilen moeiteloos door het luchtruim. Deze natuurgeluiden zijn vertrouwd en onlosmakelijk met de zee verbonden, waar de schreeuwende strandgangers en harde muziek alleen maar afbreuk aan doen. Op een topdag wordt om ieder stukje strand gestreden en duidelijk gemarkeerd door windschermen strandlakens of anderszins. Eenmaal op jouw territorium genietend van de koesterende zonnestralen, is elk treffend zandkorreltje of waterdruppeltje er een te veel en bijzonder irritant. Passanten worden geacht nauwlettend rekening te houden met jouw aanwezigheid en ook al betreft het een spelend kind dan nog is het onvergeeflijk. De verzengende zonnehitte, versterkt door het warmteabsorberende zand, laat de lichaamstemperatuur tot een koortsachtige waarde oplopen.
Voor de woeste branding opspringende badgasten, vinden afkoeling in het zilte zeewater dat een olieachtige laag op hun lijven achterlaat. Zodra het strand wordt betreden, is het afgelopen met de zandvrije status van de natte glanzende lichamen. Even onder de douche is lekker verfrissend maar helaas overheerst dit verkwikkende gevoel slechts tijdelijk. Voordat jouw stek is bereikt, zijn voeten en onderbenen weer met zand bekleed en berustend wordt besloten om gestrekt te gaan zonnen. Na opdroging laat het zeezout een witte tekening op de gebruinde of verbrande huid achter, die na het insmeren met een sunblocker weer wordt gewist. Dit ritueel van opwarmen en afkoelen, kan veelvuldig worden herhaald tot de zonsondergang er definitief een eind aan maakt.
Terwijl het omkleden in een vloek en een zucht kan geschieden, wordt er vaak een heuse ceremonie van gemaakt waardoor het juist ongewenst of niet de aandacht trekt. Onvermijdelijk komt het moment dat alles moet worden ingepakt en liefst zonder een aanzienlijk deel van het strand mee naar huis te nemen. De nagloeiende warmte van de zon, het plakkerige zout van de zee en het overal doordringende zand zijn echter elementen, die zich niet zomaar laten afschudden.