15 juli, 2006

Zorgwekkend

De thuiszorg staat slecht in het nieuws. Eerst blijkt er door de zomervakantie een nijpend tekort aan personeel te zijn waardoor men de vraag niet aankan en patiënten op wachtlijsten terechtkomen. Tijdens deze periode geldt; alle zeilen bijzetten en alle hands aan dek. Ook ik kreeg de vraag gesteld of ik wilde afzien van persoonlijke verzorging in het weekend. Ik wil echter vasthouden aan vier maal thuiszorg in de week, om de dag douchen is minimaal zeker onder de huidige tropische omstandigheden.
Later in de week kwam het bericht dat er mogelijk sprake is van fraude bij de thuiszorginstellingen, de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) gaat de zaak onderzoeken. Grote instellingen voor thuiszorg huren soms goedkope onderaannemers in die het eigenlijke werk doen, terwijl ze wel het volle bedrag doorberekenen aan de zorgverzekeraars. De alsmaar groter wordende instellingen voor thuiszorg, die tegenwoordig gericht zijn op winst, hebben ook de toezichthouder voor kartels NMA (Nederlandse Mededingingsautoriteit) aan het denken gezet.
Als vanaf volgend jaar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van kracht wordt, zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het aanbieden van thuiszorg. Elke gemeente is vrij om daar zelf invulling aan te geven, hoe dit gaat uitpakken is afwachten maar 2007 wordt gezien als een overgangsjaar. De concurrentie zal in ieder geval verder gaan toenemen met de nodige gevolgen vandien. Het kan een gunstig effect op de kwaliteit van de zorg hebben en daarnaast is het niet ondenkbaar dat het tot ontslagen kan leiden.