14 juli, 2005

Zomeren


Een zomerdag staat in de Dikke Van Dale omschreven als een aangenaam warme dag in de zomer en meteorologisch gesproken is het een dag waarop de temperatuur boven 25° C komt. Het weer is van oudsher al een dankbaar gespreksonderwerp geweest. Als je niets anders te binnen schiet kun je het altijd nog over het weer hebben. Lekker weertje, wat een weer, het moet nodig eens gaan regenen, veel te warm voor ons landje, het zijn de winters van vroeger niet meer en koud hé zijn enkele uitdrukkingen die elk jaar weer de revue passeren.
Gelukkig wordt het weer voor het grootste deel van bovenaf geregeld want we zouden het toch niet eens worden. Samen hebben we het wel voor elkaar gekregen dat er een gat is ontstaan in de ozonlaag waardoor de gemiddelde temperatuur op deze planeet stijgende is. Met als gevolg dat de ijskappen sneller dan gebruikelijk smelten en er dus ook meer water kan verdampen om weer als neerslag terug te keren naar het aardoppervlak. Kortom niet klagen en het weer accepteren zoals het ons gepresenteerd wordt.
Trouwens aangenaam is een relatief begrip, zo veel mensen, zo veel wensen. Het is een bewezen feit dat men met mooi (hoe relatief dan ook) weer, veel opgewekter is dan met slecht (al weer relatief) weer. En een goed humeur daar hebben we allemaal baat bij, of het nu ons eigen of dat van de medemens betreft.