10 juni, 2008

Droomstart

Nederland verslaat Italië, de regerend wereldkampioen, in de eerste poulewedstrijd met duidelijke cijfers. Aan de 3-0 overwinning valt niets af te dingen en had zelfs hoger kunnen uitpakken. Oranje creëerde veel kansen, waarvan zes doelpuntrijk en drie werden benut. De spelers zijn terecht gematigd euforisch want er volgen nog twee confrontaties in de poule des doods. Goed voor het zelfvertrouwen als je zo uit de startblokken komt maar met drie punten zijn we nog niet verzekerd van de tweede ronde.
De druk ligt bij de overige ploegen in de poule en Nederland kan deze aanstaande vrijdag opvoeren. Zowel tegenstander Frankrijk, dat tegen Roemenië niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel, als Roemenië en zeker Italië zullen moeten winnen. Oranje moet het hoofd koel houden en zelf het spel blijven bepalen. Vanuit gesloten linies aanvallen ligt ons beter dan louter verdedigen en op de counter spelen.
Zembla zond een reportage uit over een onderzoek van een Nederlandse universiteit met als eindconclusie dat we Europees kampioen kunnen worden. Aandachtspunten waren opstelling, uitrappen, vrije trappen, corners en uiteraard penalties. Als de raadgevingen worden opgevolgd dan staan we in de kwartfinale tegenover Rusland, stuiten we nogmaals op Italië in de halve finale en verslaan we in de finale Duitsland. Gezond optimisme en chauvinisme waar miljoenen oranje-aanhangers zich graag bij aansluiten.