28 februari, 2009

Zorg op maat

De persoonlijke verzorging verliep niet altijd naar volle tevredenheid ofschoon alle gewenste handelingen beschreven zijn in een zorgplan. Regelmatig werden dingen, variërend van het aantrekken van de schoenen tot de verzorging van de pegsonde, niet of niet correct uitgevoerd. Geen probleem voor iemand, die zich verbaal kan uiten, want dan vraag je om of corrigeer je een bepaalde handeling. Ik moet eerst over de spraakcomputer beschikken alvorens ik kenbaar kan maken wat er schort of mij niet zint aan de verzorging. Het is vervelend om steeds dezelfde dingen te moeten intikken bovendien wil ik na een uurtje manipuleren weer eens met rust gelaten worden. Sinds ALS mij sloopt is fitheid mij vreemd en is zelfs mij laten wassen, kleden etc. een vermoeiende bezigheid. Een goede voorbereiding door het zorgplan aandachtig te lezen is onontbeerlijk en mocht er desondanks toch onduidelijkheid zijn, stel dan een gesloten vraag, die ik eenvoudig met ja-knikken of nee-schudden kan beantwoorden. Verder is afgesproken om een half uur na de verzorging terug te komen zodat ik de gelegenheid krijg om eventuele op- en aanmerkingen te maken. Een persoonlijke verzorging naar wens stelt de cliënten tevreden en geeft de verzorgenden voldoening van hun werk.
Niet iedereen had een veilig gevoel bij de oude transfermethoden en daarom is voor de uniformiteit gekozen voor een passieve lift, waarmee alle verzorgenden vertrouwd zijn. Op mijn verweer dat de protocollen niet worden nageleefd, kreeg ik als antwoord dat die wellicht te moeilijk zijn. Ik heb er veel moeite mee (gehad) omdat ik weliswaar mijn evenwicht niet kan houden maar nog steeds stevig op mijn benen sta. Onder begeleiding staan is geen enkel probleem en wordt ook nu dagelijks, na het douchen of een toiletgang, toegepast. Ik zou te lang moeten blijven staan omdat niet alle verzorgenden het rijden met de elro voldoende beheersen en daarom moet ik weer op de douche-/po-stoel gaan zitten om met de tillift de transfer naar de elro te maken. Naast wat ikzelf moet inleveren, krijg ik ook te maken met de tekortkomingen van het personeel, die helemaal moeilijk te accepteren zijn. De zorg zou in hoofdlijnen op de cliënt moeten worden afgestemd zodat die niet onnodig een stap terug moet doen. Als cliënt ben je afhankelijk van de verzorgenden, die in de meerderheid zijn en elkaar de hand boven het hoofd houden, dus rest je niets anders dan je er maar bij neer te leggen.

Betaalbare zorg

Orbisconcern verkeert door de realisatie van het nieuwe ziekenhuis in gigantische geldnood, een ongunstiger moment dan midden in deze financiële recessie is ondenkbaar. Er zijn nog meer bouwplannen, voor het eind van dit jaar worden drie flats voor kleinschalig wonen van psycho-geriatrische patiënten uit de grond gestampt. Een extern bureau is ingehuurd om de organisatie in kaart te brengen, door te lichten en bezuinigingsopties aan te geven. Zonder over paranormale gaven te beschikken, kun je voorspellen dat de bezetting van het midden en hoger kader veel te ruim is. In vrijwel elke gezondheidsinstelling rijst het aantal managementfuncties gesteund door staf- en beleidmedewerkers de pan uit, allemaal zogenaamd nodig om de karig bezette werkvloer aan te sturen. Die conclusie mag nu tegen betaling van een vet honorarium door de organisatiedeskundigen worden getrokken. Er is een vacaturestop afgekondigd, tijdelijke contracten worden niet verlengd en ontslagen danwel aanvaardingen van andere functies zullen niet uitblijven.
Het Sittard-Geleense ziekenhuis, waarvan de bouwkosten royaal zijn overschreden, moet het voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Een slecht voorbeeld dat geen navolging verdient, het had makkelijk wat minder gekund; minder dure materialen, minder high-tech. Zo zijn er goedkopere en ook duurzame alternatieven voor vloeren dan marmer en de volledig geautomatiseerde uitlevering van werkkleding is absoluut geen must. De budgettering in de gezondheidszorg schrijft voor dat geld uit een bepaald potje alleen mag worden besteed aan de beoogde bestemming. Bij zo'n ernstige overschrijding van een budget worden alle regels overboord gegooid en drastische bezuinigingen op alle linies doorgevoerd. In een tijd dat elk paar handen aan bed telt, wordt ook op de personele bezetting van de daadwerkelijke zorg beknibbeld. Patiënten kiezen liever voor en zijn meer gebaat bij persoonlijke aandacht en goede zorg dan dat zij zelfstandig vanuit bed dingen als licht, zonwering en cv kunnen bedienen.

23 februari, 2009

Live radio

Spijkers met koppen, een van mijn favoriete radioprogramma's, wordt in de regel rechtstreeks uitgezonden vanuit Utrecht. De twee uur durende show, gepresenteerd door Felix Meurders en Dolf Janssen, is een amusante mix van muziek, interviews en satire. Voor een aantal uitzendingen trekt de VARA-karavaan het land in en het TheaterHotel De Oranjerie is dan een van de verkozen locaties. De vorige keer was Boudewijn de Groot ingelijfd voor de live optredens in het programma. Een dag eerder had hij daar een concert gegeven, dat ik samen met een vriend bezocht. Deze extra toegift was zeer welkom want de nummers van zijn toen pas verschenen cd Lage Landen zijn het beluisteren meer dan waard. Ik laat me verrassen wie nu zorgt voor de muzikale omlijsting van de serieuze gesprekken en de cabareteske sketches. Spijkers met koppen hanteert een succesformule waarbij actuele onderwerpen de revue passeren doorspekt met een gezonde dosis humor. Op zaterdag 14 maart van 12:00 tot 14:00 uur wil ik er weer bij zijn.

Tegenvallend

Woensdag 18 februari was Cabarestafette weer present in het TheaterHotel De Oranjerie, zo'n elf maanden na de vorige editie, die niet succesvol werd afgesloten. Voor degene wiens geheugen moet worden opgefrist, in de box linksboven b.v. theateroproer intikken en het betreffende blog wordt gezocht. Dorien Pollaert, programmeur van het Roermondse theater, zei schertsend dat onze aanwezigheid van moed getuigde. Ik laat me niet zo snel uit het veld slaan anders zou ik vanwege het belabberde taxivervoer uberhaupt niet meer reizen. De taxi haalde mij bijna een half uur te laat op waardoor het weer een race tegen de klok werd en ik vijf minuten voor aanvang van de voorstelling arriveerde. Deze Cabarestafette vond ik en niet ik alleen tegenvallen, vielen de eerste twee optredens nog redelijk in de smaak, de laatste act was ronduit langdradig. Aankomende cabaretiers zullen zich moeten onderscheiden van de meute getalenteerden anders wordt een doorbraak moeilijk en kiest het publiek liever voor de gevestigde namen. Goed cabaret is meer dan een vlotte babbel en gedurfde uitspraken, het moet ook samenhangend zijn en een boodschap uitdragen. Jaarlijks worden vele zangers, dansers, musicalsterren, cabaretiers gelanceerd, die het allemaal willen gaan maken in de showwereld. Helaas of juist gelukkig is die springplank niet zaligmakend en een loopbaan in de entertainment niet voor iedereen weggelegd.

Dichtgeslibd

Het duurt een eeuwigheid voordat de MiniMerc spraakcomputer is opgestart, het programma werkt traag en sluit niet goed af waardoor het woordenboek niet wordt opgeslagen. Heel vervelende zaken, die de toch al moeizamere communicatie bepaald niet stimuleren. Nu zijn er niet veel gebruikers, die naast communiceren ook de Gewa bedienen en sms-sen middels de MiniMerc. Met name het sms-programma blijkt verantwoordelijk te zijn voor de traagheid van het opstarten en de werking van de VS Communicator Pro software. Veel instellingsmogelijkheden van het sms-programma, zoals een gelimiteerde opslag van sms-jes, blijken niet te functioneren. Zowel verzonden als ontvangen berichten kan ik alleen een voor een verwijderen en aangezien dat nogal arbeidsintensief is, heb ik dat de laatste tijd verzuimd. Zodoende bevatten de out- en inbox ieder zo'n 2500 berichten, die allemaal geladen moeten worden hetgeen veel geheugen vraagt. We moeten hemel en aarde bewegen om iemand van RDG Kompagne, de firma die alles heeft geleverd, over de vloer te krijgen. Zij zouden het liefst zien dat de spraakcomputer naar hen wordt opgestuurd maar daar voel ik uiteraard niets voor omdat ik dan nog afhankelijker zou zijn. Afgelopen dinsdag is een medewerker van RDG op bezoek geweest en heeft helaas alleen kunnen oplossen dat de MiniMerc weer correct afsluit. Voor de overige klachten wordt contact opgenomen met Viking Sweden en hopelijk leidt dat snel tot het gewenste resultaat. Ondertussen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet de baas, ik moest en zou weten of de MiniMerc sneller werkt na het leegmaken van de boxen. Het stuk voor stuk deleten van 5000 sms-jes was een hels karwei maar wel lonend dus als dat makkelijker en liefst automatisch zou kunnen dan ben ik geholpen.

12 februari, 2009

Belhamels

Nietsvermoedend kijkend naar het tv-programma Opsporing verzocht, herken je in de vertoonde beelden jouw zoon. Dat overkwam de ouders van de prille tienerjongens uit Weesp, waar bedreigingen zijn geuit tegen scholen, peuterzalen en kinderopvang. Vaststaat dat de drie kinderen vanuit een telefooncel 112 hebben gebeld maar verder hebben zij nog geen bekentenissen afgelegd. Er zijn ook dreigbrieven verzonden en personen met een masker of geschminkt gezicht en een mes gesignaleerd. De impact op de gemeenschap is zo groot dat je het niet als een onbezonnen kwajongensstreek kunt afdoen. Na de tragische gebeurtenissen in België kan iedereen beseffen dat dit een smakeloze, strafbare daad is. Het zal je kind maar wezen dat je op zo'n jonge leeftijd in voorlopige hechtenis van de politie moet geven. De jeugd moet nog wennen aan het feit dat je hele handel en wandel wordt vastgelegd door o.a. cameratoezicht, betalingsverkeer, mobiele telefoon en internet. Enerzijds gaat er een preventieve werking van uit en kunnen veel misdrijven worden opgelost, anderzijds tast het de privacy van ieder individu aan. Bewakingscamera's zijn onontbeerlijk geworden nu de sociale controle nagenoeg verdwenen is en niemand meer zijn of haar nek durft uit te steken voor een ander. Reeds in mijn middelbare schooltijd schreef George Orwell over 'Big brother is watching you', de voortdurende observatie en correctie van bovenaf. Anno 2009 zijn we gelukkig nog niet zo ver maar wie weet wat de toekomst brengt, videobewaking zal in ieder geval op steeds grotere schaal worden toegepast.

Spannend slot

Ajax heeft aan de laatste vier duels in de competitie een schamel punt en een stevige kater overgehouden. Anders geformuleerd, de AFC heeft elf kostbare punten laten liggen en daardoor de achterstand op koploper AZ vergroot tot veertien punten. De nederlagen tegen Groningen en Heerenveen zou je onfortuinlijk kunnen noemen, het gelijkspel tegen Heracles kunnen afschuiven op een arbitrale blunder en het zware verlies van Vitesse kunnen bestempelen als een uitglijder. Feit blijft dat Ajax te weinig scorend vermogen heeft en defensief behoorlijk tekortschiet, Ajax bulkt van het voetbaltalent maar er is onvoldoende teamgeest. De kans op het kampioenschap is uiteraard aanzienlijk geslonken maar hoeft nog niet verkeken te zijn. Voorwaarde is wel dat Marco van Basten er snel in slaagt om een elftal met overtuiging op de been te krijgen, dat in staat is om de negatieve spiraal te doorbreken. Twente en PSV kunnen ook nog een rol spelen in en een gooi doen naar het kampioenschap 2008-2009. Niet dat ik het AZ misgun maar wat meer spanning in het resterende deel van de competitie kan geen kwaad. De Alkmaarders kunnen ook een mindere periode krijgen en bovendien moeten zij het nog opnemen tegen de op papier sterkere tegenstanders.

Oranje-gevoel

De regering is bevreesd dat het aanzien van het koningshuis wordt geschaad nadat blijkt dat de ex-man van prinses Irene, via een financiële constructie met als postadres paleis Noordeinde, de fiscus ontduikt. Eerder werd bekend dat prinses Christina haar vermogen heeft ondergebracht in een Brits belastingparadijs, hetgeen via het postbusadres van wederom het werkpaleis van koningin Beatrix wordt beheerd. Het koningshuis kost de overheid, ons allemaal dus, handenvol geld dan is het niet meer dan billijk dat zaken als successierechten en vermogensbelasting in ons land worden afgedragen en ongepast dat men middels allerlei sluiproutes daar onderuit komt. Alsof het koningshuis niet al veel langer in opspraak is geraakt, in de loop der jaren zijn allerlei onverkwikkelijke zaken in de openbaarheid gekomen. Prins Bernhard heeft met zijn aandeel in de Lockheed affaire en vooral de buitenechtelijke escapades zijn steen(tje) bijgedragen aan het imago van Oranje. Extreem hoge onderhoudskosten voor de Groene Draeck, een door het Nederlandse volk geschonken boot, werden jaarlijks door het ministerie betaald. De betrokkenheid van de vader van prinses Maxima bij het laten verdwijnen en vermoorden van Argentijnse burgers, werd niet ontkend wel verdoezeld. Je gaat je afvragen hoeveel meer er binnen de koninklijke familie speelt dat het daglicht niet kan verdragen maar nog niet naar buiten is gelekt. Wij nemen er kennis van en gaan door met ons eigen leven maar zijn Nederlanders nog wel aanhangers van het koningshuis of beperkt het oranje-gevoel zich tot de sportevenementen?

Vertrouwen

Willen we de financiële en economische crisis het hoofd kunnen bieden, moet het vertrouwen worden hersteld waarvoor Wouter Bos miljoenen euro's heeft uitgedeeld. Nadat ABN Amro deze steun had opgestreken, werd oud-minister van financiële zaken Gerrit Zalm voor een jaarsalaris van driekwart miljoen door de overheid aangesteld. Voor zijn functie bij deze bank gold ogenschijnlijk de Balkenende-norm niet want hij ontvangt plusminus het viervoudige bedrag. Nu is opnieuw commotie ontstaan omdat, ondanks de heersende crisis en de royale overheidssteun, bonussen worden toegekend aan medewerkers van ABN Amro. Desgevraagd verklaart vice-premier Bos dat het inkomen van Zalm past bij zo'n ingewikkelde functie en de bonussen zouden voor de financiële injectie zijn afgesproken, bovendien zou het om bescheiden bedragen gaan. De geloofwaardigheid van de regering om de topsalarissen en bonusregelingen aan te pakken, wordt in hoge mate aangetast als men uitzonderingen blijft toestaan en niet ingrijpt.
Dezelfde regering negeert de roep van het volk en de oppositie om duidelijkheid te verschaffen over de rol van Nederland in de oorlog tegen Irak. In plaats van een parlementaire enquete worden we nu afgescheept met een onderzoek, dat negen maanden in beslag gaat nemen maar geen garantie biedt dat alles onomstotelijk boven tafel komt. Een sluwe zet van de minister-president Jan Peter Balkenende waardoor hij is gevrijwaard van het aanhoudende vragenvuur en de druk voorlopig van de ketel is. Als je niet bereid bent om volledige openheid van zaken te geven met het meest geschikte middel dat voorhanden is, wek je de schijn iets te willen verbergen. Vertrouwen is het sleutelwoord in onderlinge relaties en om dat te kunnen geven, winnen en behouden is transparantie een must.

01 februari, 2009

Onbezorgd leven

Vanwege verwikkelingen rond de zorg en m.n. de transfers, ben ik vorige maand helaas nauwelijks aan het schrijven van blogs toegekomen. Ik kan jullie verzekeren dat ik vele malen liever had geschreven over b.v. de Australian Open, waar een geëmotioneerde Federer weer een Grand Slam finale in vijf sets verloor van Nadal. Het feit dat ik zoveel kostbare tijd en energie moet steken in de zorg, die optimaal op mij afgestemd zou moeten zijn, zint mij helemaal niet. Van vraaggestuurd en belevingsgericht werken komt in de praktijk bitter weinig terecht. De excuses liggen voor het oprapen; budgettering, gering personeelsaanbod, onderbezetting, weinig gekwalificeerde krachten. Deze worden makkelijk te pas en onpas gehanteerd maar zij hebben hun weerslag op de zorg, waar de cliënten van afhankelijk zijn. De toekenning van een keurmerk is een wassen neus want iedere instelling kan op aangekondigde dagen zich beter voordoen dan in de regel het geval is. De bewoners ervaren dag in dag uit dat de zorg in kwantiteit en kwaliteit achteruit holt. Zodra de onderhandelingen achter de rug zijn en het zorgplan is opgesteld, kom ik meer gedetailleerd op dit onderwerp terug.